Aigua gratis en els bars i adéu a les canyetes i a l'obsolescència programada: així serà la Llei de deixalles.
L'economista i activista mediambiental Benito Muros, lluitador pioner per una producció Sense Obsolescència Programada (SOP), ens ha fet arribar aquesta informació consistent en una sèrie de mesures de la qual tenim la certesa que ell i el moviment que ha contribuït a crear no han estat aliens a la seva consecució.
Equip del Centre d'Estudis Joan Bardina.
Diumenge, 7 de juny del 2020.
RTVE. Dimarts, 2 de juny del 2020.
|
Notícies.
Ciència i tecnologia.
Aigua gratis en els bars i adéu a les canyetes i a l'obsolescència programada: així serà la Llei de deixalles.
- El Consell de Ministres ha aprovat l'avantprojecte que limita els plàstics d'un sol ús i impulsa l'economia circular.
- Es prohibeix la destrucció d'excedents de productes no peribles com a roba, joguines o aparells electrònics.
2-6-2020. 15h14'.
Per RTVE.es
Temps estimat de lectura: 5 minuts.
El Consell de Ministres ha aprovat l'avantprojecte de Llei de Deixalles i Sòls Contaminats per a impulsar «una autèntica revolució verda», segons ha destacat la portaveu del Govern. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha presentat la normativa per acomplir amb els nous objectius fixats en les directives comunitàries del Paquet d'Economia Circular i en la directiva de plàstics d'un sol ús.
La norma pretén impulsar a Espanya una economia circular i baixa en carboni. Després del vistiplau del Consell de Ministres, l'avantprojecte iniciarà immediatament el tràmit d'informació pública, així com els restants processos de consulta i participació, segons ha sabut RTVE.
La ministra ha posat com a exemple del volum de residus que genera Espanya a l'any. Aquests residus servirien per a omplir fins dalt 2.900 vegades l'estadi Santiago Bernabeú, 500 vegades amb escombraries domèstiques i 45 vegades només amb plàstic de les llars. La roba que llencem serviria per a produir 1.500 milions de vaquers i els nostres mars acumulen 8 milions de tones de plàstic.
La llei té dos objectius fonamentals: establir mesures destinades a protegir el medi ambient i la salut humana, reduint la generació de residus i el seu impacte en el medi ambient i com a objectiu específic disminuir l'ús de productes de plàstic per a mitigar la seva petja contaminant, en particular en el mitjà aquàtic.
El Govern també ha aprovat l'Estratègia Espanyola d'Economia Circular (EEEC), Espanya Circular 2030, i un reial decret que millora la traçabilitat i el control dels trasllats de residus, tres elements clau del marc d'economia circular que el Govern vol usar com a palanca per a la recuperació econòmica després de la crisi sanitària pel coronavirus.
Ribera també ha explicat que afavoriran les solucions innovadores que tractin de reintroduir en el mercat els materials reciclats una vegada processats i que una de les claus és el «foment de l'economia local» per a impulsar l'economia de proximitat.
Així, l'avantprojecte transposa la directiva de residus del 2018 i la de plàstics d'un sol ús. Per primera vegada, la legislació espanyola limita els plàstics d'usar i llençar, restringint la seva introducció en el mercat.
Impost per a reduir l'ús del plàstic.
Els envasos de plàstic d'un sol ús seran gravats fiscalment, ha anunciat Ribera. La vicepresidenta quarta ha explicat que el tipus impositiu del nou impost indirecte serà de 0,45 euros per quilogram d'envàs, una mesura amb la qual s'estima una recaptació de prop de 724 milions d'euros.
En concret, haurà de disminuir l'ús dels gots de plàstic per a begudes, tapes i taps, així com els recipients per aliments, com ara caixes, envasos de menjar ràpid o d'altres aliments de consum immediat.
Per a aquests productes es planteja una reducció del 50% en la seva comercialització el 2026; i del 70% el 2030, respecte a l'any de referència del 2022. Per acomplir amb aquests objectius, tots els agents implicats en la comercialització fomentaran l'ús d'alternatives reutilitzables o d'un altre material no plàstic.
A partir de l’1 de gener de 2023 queda prohibida la seva distribució gratuïta i ha de cobrar-se un preu per cada producte de plàstic que es lliuri al consumidor, diferenciant-lo en el tiquet de venda.
Fora del mercat: bastonets, palletes, plats, coberts...
Segons el text, a partir del 3 de juliol del 2021 quedaria prohibit introduir en el mercat: bastonets de cotó, excepte si entren en l'àmbit dels productes sanitaris; coberts (forquilles, ganivets, culleres, escuradents); plats; palletes i agitadors de begudes; així com els recipients i gots per aliments i begudes fets de poliestirè expandit, inclosos les seves tapes i taps.
Així mateix es prohibeix qualsevol producte de plàstic fabricat amb plàstic oxodegradable i l'ús de cosmètics i detergents que continguin microplàstics afegits intencionadament.
L'avantprojecte recull requisits de disseny (per exemple, tapes i taps que romanguin units al recipient o ampolles PET amb un 25-30% de plàstic reciclat) i obligació de marcat per a una sèrie de productes, així com mesures de conscienciació per als consumidors amb la finalitat de reduir les escombraries disperses.
En relació a les ampolles de plàstic es regulen objectius de recollida separada: el 2025 s'han de recollir separadament el 77% en pes respecte a l'introduït en el mercat, aquest llindar augmenta al 90% el 2029.
La futura llei vol allargar la vida útil dels productes electrònics i combatre l'obsolescència programada. ISTOCK.
Contra el desaprofitament alimentari.
En la lluita contra el desaprofitament alimentari, s'inclouen mesures per a reduir els residus alimentaris que es dirigeixen a les indústries alimentàries, les empreses de distribució i de restauració. Així mateix, s'insta les administracions competents a frenar la generació d'escombraries disperses en el medi marí com a contribució a l'objectiu de desenvolupament sostenible de Nacions Unides, de prevenir i reduir la contaminació marina.
Per a allargar la vida útil dels productes i combatre l'obsolescència programada, caldrà fomentar el disseny, la fabricació i l'ús de productes que siguin eficients «en l'ús de recursos, duradors, reparables, reutilitzables i actualitzables» i promoure la reparació i reutilització, en particular per aparells elèctrics i electrònics, tèxtils i mobles, envasos i materials i productes de construcció.
Aigua gratis en bars i restaurants.
Amb l'objectiu de reduir el consum d'envasos, les administracions públiques hauran de reduir el consum d'aigua embotellada en les seves dependències, entre altres, mitjançant el foment de fonts d'aigua potable en condicions que garanteixin la higiene i la seguretat alimentària, subministrant aigua en envasos reutilitzables.
Així mateix, en els establiments d'hostaleria i restauració s'haurà d'oferir sempre als clients la possibilitat de consum d'aigua no envasada de manera gratuïta i complementària a la seva oferta.
Al marge de l'anterior, en l'àmbit de la prevenció quedarà prohibida a partir del 2021 la destrucció d'excedents no venuts de productes no peribles, com ara tèxtils, joguines, aparells elèctrics, entre altres.
Quant a la resta de residus, el text fixa un calendari d'implantació per a noves recollides separades: bioresidus, el calendari dels quals s'avança al 31 de desembre del 2021 per als municipis de més de 5.000 habitants i a 31 de desembre de 2023 per a la resta; i tèxtils, olis de cuina usats i residus domèstics perillosos, abans del 31 de desembre del 2024.
Al mateix temps fixa objectius més ambiciosos de preparació per a la reutilització i reciclatge de residus municipals: el 2025, el 55% respecte dels residus municipals generats; el 2030, el 60%, i el 2035, el 65%. I regula l'eliminació dels residus, que haurà de dur-se a terme de manera segura, i en el cas del dipòsit en abocador, després d'haver estat sotmesos a un tractament previ.
Impuls a l'economia circular.
Un altre dels punts més destacats de l'avantprojecte és la gestió adequada els residus, i també la utilització d'aquests residus com a recursos per a generar altres productes, afavorint així el pas d'una economia lineal (produir-consumir-llençar) a una circular on s'aposta per un sistema respectuós amb el medi ambient i basat en la reutilització i el reciclatge. Aquest model permet estendre la vida útil dels productes i dotar-los d'una segona vida.
Enllaç de l'article original en castellà:
https://www.rtve.es/noticias/20200601/agua-gratis-bares-adios-pajitas-obsolescencia-programada-asi-sera-ley-residuos/2015325.shtml
Enllaç de la Fundació FENISS (Fundació Energia i Innovació Sostenible Sense Obsolescència Programada):
https://feniss.org
Enllaços relacionats:
Benito Muros llança la primera plataforma online per a la comercialització de productes sense obsolescència programada.
Per fi sense obsolescència. Benito Muros. El Punt Avui.
La bombeta eterna del català Benito ja s'encén a Colòmbia.
Presentació d'una plataforma de venda de productes sense obsolescència programada.
Disseny ecològic. La bombeta que dura, i dura, i dura... Però no es ven.
Entrevista a Benito Muros. Betevé. Terrícoles. 9-7-2019.
Llum sense obsolescència. Benito Muros.
Vídeo: El Club de Reparadors a l'Argentina evita que els teus objectes preuats acabin a les escombraries.
Quant de temps podria durar un cel·lular si no existís l'obsolescència programada?
Per què el mòbil només et durarà dos anys.
La bombeta més antiga del món fa 117 anys desafiant l'obsolescència programada.
Bombetes solidàries. Teresa Sala.
El teu mòbil, la teva tele i la teva nevera es moriran i qui te les va vendre sap quan.
Dues entrevistes a Benito Muros. Sense Obsolescència Programada (SOP).
Compra, llença, compra, versió estesa, YouTube.
Llums i ombres del sector energètic.
Caducitat programada.