Agenda d'activitats.
Programa de la 10a Universitat Nova Història.
Benvolguts i benvolgudes,
Us recordem que del 2 fins al 6 d'agost del 2023 tindrà lloc la 10a Universitat Nova Història a Montblanc.
Les inscripcions via web estaran obertes fins el dia 1 d'agost. Així doncs, us animem a inscriure-us mitjançant el següent enllaç, si encara no ho heu fet, i a reservar la vostra plaça. No us perdeu l'oportunitat de participar en aquest esdeveniment tan especial!
Inscripcions:
https://www.inh.cat/universitat/2023/matricula
Com us havíem anunciat anteriorment, amb motiu del nostre 10è aniversari, hem preparat un programa especial que promet ser apassionant i enriquidor. Aquest programa inclou conferències magistrals a càrrec dels nostres investigadors i experts reconeguts, presentacions de recerques i molt més. Serà una oportunitat única per interactuar amb investigadors i altres apassionats de la història de Catalunya.
Programa:
10a Universitat Nova Història.
Montblanc (Conca de Barberà).
Del dimecres, 2 al diumenge, 6 d'agost del 2023.
Convent de Sant Francesc.
Dimecres, 2 d'agost.
De 10 a 12 matí. Rebuda, inscripcions i acreditacions.
12 migdia. Presentació de la Universitat.
Albert Codinas, President de l'Institut Nova Història.
Representant de l'Ajuntament de Montblanc.
Cristina Vilardell, Membre del Consell Rector de la Universitat Nova Història.
Carles Camp, Membre del Consell Rector de la Universitat Nova Història.
Jordi Bilbeny, Escriptor i investigador. Director de la Universitat Nova Història.
2/4 d'1. Benvinguda del Poble que Canta, sota la direcció d'En Jordi Llobet.
Conferència inaugural.
Claude-Brigitte Carcenac, Doctora en Història, especialista en Història de les Religions: «El culte a Mitra, un competidor del cristianisme?».
A les dues: Dinar.
A les 4: Llevant de taula.
Presentació del llibre d’En Pep Mayolas: «Teresa de Jesús, Clarissa, catalana, abadesa i doctora». A càrrec de l'autor mateix.
A les 5: Carles Camp «L'arribada de la seda i del sucre a Amèrica».
2/4 de 7: Pep Mayolas: «Joana d'Àustria i la successió a la Corona catalana a la mort de Carles I».
2/4 de 9: Sopar.
2/4 d'11: Concert.
Josep Tero: «Quan dic l’Escala, dic la barca del meu pare». Acompanyat d’En Ferran Martínez (acordió i sintetitzador). Concert gratuït.
Dijous, 3 d'agost.
2/4 de 10 matí: Inauguració de l’exposició «En un terrat la bella flora un dia: “Literatura Catalana Moderna i creacions plàstiques contemporànies. Flora versus Madrona. Una experiència didàctica a partir de dos sonets de Francesc Vicent Garcia, rector de Vallfogona, amb motiu dels 400 anys de la seva mort”», a càrrec d’Abel Figueres Milà, crític d’Art i professor de Batxillerat d’Arts Plàstiques a l’Institut Poeta Maragall, de Barcelona.
https://agora.xtec.cat/iesgabrielferrater/batxillerat/en-un-terrat-la-bella-flora-un-dia-una-exposicio-a-proposit-dun-sonet-de-francesc-vicent-garcia/
3/4 de 10: Biel Ferrer: «Les cares ocultes del Rector de Vallfogona».
2/4 de 12: Enric Guillot: «El poder de la marina catalana arreu del món, del segle XIII al XVII».
A les 2: Dinar.
A les 4: Presentació del llibre de l'Enric Vila, «Lluís Companys. La veritat no necessita màrtirs», a càrrec de l’autor mateix.
A les 5: Maria Lluïsa Amorós «Novel·la històrica, novel·la literària: el procés d’escriure».
A 2/4 de 7: Visita al Celler Carlania (Barberà de la Conca), on ens explicaran el procés de producció dels seus vins biodinàmics i naturals. Amb tastet de vins inclòs (hi anirem amb cotxes particulars).
2/4 de 9: Sopar.
2/4 d'11: Cinefòrum:
Projecció de «Lis aspergis escatxiguin». Un documental de Sílvia Itúrria i Anna Fonoll, que forma part del projecte Rurals/Som Xipella i que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Solivella. Presentació i moderació del debat posterior a càrrec de la codirectora i comissària del projecte, Sílvia Itúrria. Acte obert i gratuït.
Divendres, 4 d'agost.
De 8 a 11 del matí: Sortida naturalista per l’entorn de Montblanc amb En Pere Alzina, guia de natura i consultor ambiental.
2/4 de 12: Jordi Bilbeny: «L'origen català de la bandera dels Estats Units d'Amèrica».
A les 2: Dinar.
A les 4: Llevant de taula.
Presentació del llibre de l’Albert Pont, «Via Única. Pla estratègic per a fer efectiva la independència de Catalunya segons el dret internacional», a càrrec de l’autor mateix.
A les 5: Joan-Pere Le Bihan i Rullan, Expresident d’Escoles La Bressola de la Catalunya del Nord: «Estat nou, escola nova. Propostes per salvar i estendre l’ús del català».
7 tarda: Joanjo Albinyana:, «Leonardo da Chio i el castell de Xiu, a Llutxent».
2/4 de 9: Sopar.
2/4 d'11: Recital de poesia.
«Conca de poetes. Una mostra de poesia de la Conca de Barberà». Amb la participació de: Josep Civit, Anna Maria Roman, Marc Hueso i Sergi Olivan (Montblanc); Judit Queralt (Barberà de la Conca); Elisenda Rosell (L’Espluga de Francolí); Jordi Bilbeny (Solivella) i Carmina Ral (Vimbodí). Organitzat per l’Associació Literària l’Escarritx, de Montblanc. Amb l'acompanyament d'Adrià Valls al piano elèctric. Presentat i conduït per En Sergi Olivan. Acte obert i gratuït.
Dissabte, 5 d'agost.
2/4 de 10: Jordi Àlvarez: «Lluites dinàstiques des del Tirant lo Blanc fins al Quixot».
2/4 de 12: Joan Canadell: «Els Cabot i l’expansió americana al segle XVI».
A la 1: Presentació de melmelades, chutneys, gelees i vinagretes de Maria Soler, productora de Santa Coloma de Queralt, a càrrec de la mateixa propietària. Amb venda posterior. Acte obert i gratuït.
A les dues: Dinar.
A les 4: Llevant De Taula: «Arenys de Munt: de la primera consulta per la independència a l’alçament nacional». Amb Carles Móra, batlle de Tarrés i exbatlle d’Arenys de Munt, i Jordi Bilbeny, escriptor i impulsor de la consulta.
A les 5: Andreu Marfull: «La presència catalana i otomana als mapes dels segles XVI i XVII, segons la recerca de N’Enric Guillot».
2/4 de 7: Anna Tarrés: «L’estat actual de l’ensenyament de la història de Catalunya a secundària».
2/4 de 9: Sopar.
2/4 d'11: Concert.
Joanjo Albinyana «Les ales del cor. Un viatge interior a la recerca de la felicitat». Obres pròpies per a piano sol. Concert gratuït.
Diumenge, 6 d'agost.
2/4 de 10: Rafel Mompó: «Historiografia espanyola: alteració i usurpació sistemàtica de personalitats, llinatges, ciutats, obres d’art i literàries».
2/4 de 12: Conferència de cloenda: Jordi Castellà, advocat i regidor de l’Ajuntament de Canet de Mar: «La via guineana per la independència: un exemple a seguir».
A la una: Presentació i tast de Formatges Sant Gil d’Albió, a càrrec d’En Pep Martí, propietari. Acte obert i gratuït.
A les dues: Dinar i comiat.
Inscripcions:
https://www.inh.cat/universitat/2023/matricula
Organitza:
Institut Nova Història.
Amb el suport de:
Centre d'Estudis Joan Bardina.
Fundació Randa - Lluís M. Xirinacs.