BBC News Mundo. Dimarts, 20 de novembre del 2018.
|
Quant de temps podria durar un cel·lular si no existís l'obsolescència programada?
Lucía Blasco. BBC News Mundo.
Els cel·lulars actuals tenen una vida útil d'entre 18 i 24 mesos. / Foto: Getty Images.
Quantes vegades has canviat de cel·lular? La majoria dels compradors amb prou feines espera dos anys per desfer-se del seu «vell» smartphone. Però, què ocorreria si les empreses no escurcessin a propòsit la vida d'aquests aparells?
És fàcil trobar una excusa per canviar de telèfon mòbil: va quedar desactualitzat, no rendeix igual, no té 4G (o 5G, o 6G o el que vingui després), la bateria no funciona bé, es va espatllar la càmera de fotos... o, simplement, va passar de moda.
Segons dades globals del lloc d'informació financera MarketWatch, el consumidor mitjà renova el seu cel·lular cada 15 mesos. I la vida mitjana d'un telèfon mòbil en l'actualitat no dura molt més: entre 18 i 24 mesos.
«Ens ensenyen a consumir, a conjugar el verb "tenir" en lloc del verb "donar"», li explica a BBC Mundo Benito Muros, president de la Fundació FENISS (Energia i Innovació Sostenible sense Obsolescència Programada), qui porta 19 anys investigant aquesta qüestió.
Sovint, els smartphones són rebutjats abans d'hora. / Foto: Getty Images.
Muros diu que «la mancs de concienciació sumada a la pràctica de les empreses d'escurçar intencionalment la vida dels seus productes –l'anomenada «obsolescència programada» o «planificada»– planteja un «gravíssim problema» a nivell mediambiental i també social».
L'especialista diu que es generen tones d'escombraries electròniques i «es fomenta la desigualtat al món en permetre que s'acumuli la riquesa en mans de bancs i grans corporacions».
Què és l'obsolescència programada?
- És la planificació o programació de la fi de la vida útil d'un producte o servei.
- Després d'un període de temps calculat per endavant pel fabricant, aquell es torna obsolet, no funcional, inútil o inservible.
- Segons l'ONU, generem uns 50 milions de tones de residus electrònics a l'any.
- Aquests residus solen acabar en grans abocadors situats en països en vies de desenvolupament a Àsia i Àfrica.
Fonts: Fundació Equidad (Argentina) / Acciona (Espanya).
«De 10 a 12 anys».
D'acord amb Muros, un cel·lular sense obsolescència programada «hauria de durar de 10 a 12 anys pel que fa a la part mecànica i electrònica».
«Respecte al programari, la seva vida útil hauria de ser de entre sis i vuit anys, si es dissenyés perquè incorporés certs avanços en matèria de tecnologia que no ho deixin desactualitzat», li va explicar l'especialista a BBC Mundo.
Cada quant renoves el teu telèfon mòbil? / Foto: Getty Images.
Fabian Hühne, portaveu de Fairphone, una companyia holandesa que va desenvolupar en 2013 «el primer telèfon ètic del món» –fabricat amb dispositius responsables amb els recursos i persones implicades en el procés– li va explicar a BBC Mundo que aquest assumpte és important perquè «escurçar la vida útil (dels cel·lulars) contribueix a incrementar la quantitat d'escombraries electròniques, que sovint acaba en l'hemisferi sud».
Hühne diu que la fabricació accelerada dels cel·lulars «genera emissions de CO2 i fa que es malbaratin minerals preciosos, que es rebutgen cada vegada que un telèfon no es recicla».
L'aposta de Fairphone, que va desenvolupar en 2015 «el primer cel·lular desmuntable», dissenyat perquè fos fàcil d'obrir, reparar i actualitzar, és «augmentar la vida útil de cada smartphone fins a tres o cinc anys», explica.
Però Hühne afegeix que la vida útil dels cel·lulars també «depèn molt de com la gent els usi».
Les escombraries electròniques solen acabar en l'hemisferi sud. / Foto: Gulshan Khan / Getty Images.
Obsolescència «prematura».
Muros està d'acord: «No es tracta de deixar de comprar el que necessites, sinó d'exigir que els productes siguin reparables i actualitzables, que sempre li puguis incorporar la darrera tecnologia perquè no calgui adquirir tot l'aparell sencer», reclama.
«El repte és conscienciar a la gent en el gravíssim problema que representa l'obsolescència programada. És necessari un canvi de model no basat en creixement permanent, sinó en la sostenibilitat».
Però també diu que a moltes empreses no els interessa aquest canvi i que hi ha lobbies a Europa que «són a punt d'implementar una normativa perquè es parli d'obsolescència prematura, i no programada».
«L'obsolescència programada té una connotació penal, mentre que la prematura podria implicar que els productes es trenquen de forma espontània perquè els materials no aguanten més o s'espatllen. Això ens faria estar dins de la pròpia falsedat del sistema», declara.
Què diuen els fabricants?
«Tots els fabricants escurcen a propòsit, en major o menor mesura, la vida útil dels seus productes», assegura Muros.
«El problema dels ciutadans del carrer és la manca d'informació. No hi ha molts mitjans que parlin sobre el tema. Es pensa que entra dins del normal que les coses durin tan poc», afegeix el barceloní.
Apple va admetre que va crear una funció en el programari d'alguns dels seus models d'iPhone, inclòs el 7, per «evitar apagades». / Foto: Getty Images.
Apple va protagonitzar titulars recentment en reconèixer per primera vegada que ralenteix els seus telèfons de manera intencional, argumentant que ho fa per l'«envelliment» de les bateries de liti.
«El nostre objectiu és proporcionar la millor experiència als nostres clients», va dir l'empresa al desembre de l'any passat.
Tant Apple com Samsung, la companyia que més cel·lulars ven al món, van rebre el 24 d'octubre multes per part de l'Autoritat Garant de la Competència i del Mercat (AGCM) d'Itàlia per deteriorar els cel·lulars a propòsit.
La AGCM va dir que Samsung va obligar als seus clients a instal·lar un programari que redueix el rendiment del Galaxy Note 4, una cosa que la companyia nega. L'empresa diu que apel·larà al decisió de l'organisme.
Enllaç de la notícia original en castellà:
https://www.bbc.com/mundo/noticias-46261763?ocid=wsmundo.chat-apps.in-app-msg.whatsapp.trial.link1_.auin
Enllaços relacionats:
Benito Muros llança la primera plataforma online per a la comercialització de productes sense obsolescència programada.
Per fi sense obsolescència. Benito Muros. El Punt Avui.
La bombeta eterna del català Benito ja s'encén a Colòmbia.
Presentació d'una plataforma de venda de productes sense obsolescència programada.
Disseny ecològic. La bombeta que dura, i dura, i dura... Però no es ven.
Entrevista a Benito Muros. Betevé. Terrícoles. 9-7-2019.
Llum sense obsolescència. Benito Muros.
Vídeo: El Club de Reparadors a l'Argentina evita que els teus objectes preuats acabin a les escombraries.
Per què el mòbil només et durarà dos anys.
La bombeta més antiga del món fa 117 anys desafiant l'obsolescència programada.
Bombetes solidàries. Teresa Sala.
El teu mòbil, la teva tele i la teva nevera es moriran i qui te les va vendre sap quan.
Dues entrevistes a Benito Muros. Sense Obsolescència Programada (SOP).
Compra, llença, compra, versió estesa, YouTube.
Llums i ombres del sector energètic.
Caducitat programada.