En la notícia que reproduïm a continuació, l'economista i activista mediambiental Benito Muros, nascut a Còrdova però establert a Catalunya, ens informa de les dificultats de comercialització que ha travessat la seva iniciativa de venda de bombetes sense obsolescència programada.
Muros disposa de l'equip humà, la infraestructura material, el disseny dels productes, l'accés a la matèria primera, els clients, etc., i no obstant això, els grans inversions no li presten diners, si no és a canvi que faci escurçar la durada d'aquestes bombetes, com els productes de la competència en els quals sí que inverteixen. En conseqüència, aquest empresari ha rebutjat aquesta proposta condicionada, per tal de no perdre la reputació davant dels compradors.
Com a grans mals, grans remeis, Benito Muros ha llançat una nova iniciativa per a dur a terme una plataforma per a vendre a través d'Internet tot tipus de productes sense obsolescència programada, incloent les seves pròpies bombetes, plataforma en la qual els propis clients són els inversors que avancen els diners necessaris per a la fabricació dels productes que sol·liciten.
Aquesta plataforma, pensada i dissenyada des de la nació catalana, té el propòsit d'actuar a nivell internacional en diferents idiomes, preveu estrenar-se l'octubre del 2019 i el seu lloc web és Feniss.com.
Equip del Centre d'Estudis Joan Bardina.
Diumenge, 8 de setembre del 2019.
L'espanyol que va crear una bombeta que dura tota la vida no té qui comercialitzi el seu invent.
Cinco Días. Dissabte, 17-8-2019.
Sostenibilitat.
L'espanyol que va crear una bombeta que dura tota la vida no té qui comercialitzi el seu invent.
Cap empresa li garanteix que no vagi a canviar el projecte.
Benito Muros, creador d'una bombeta sense obsolescència programada i president de la fundació FENISS.
Manu Granda.
Madrid. Dissabte, 17 d'Agost de 2019. 12h47' CEST.
En un parc de bombers de Califòrnia (als EUA) hi ha una bombeta que porta brillant de manera ininterrompuda des de 1901. Aquesta raresa, com és lògic, crida l'atenció dels visitants, que es pregunten com pot funcionar durant tant de temps, quan bombetes molt més modernes tenen una vida mitjana de 2.000 hores (les halògenes) o de 25.000 (les led, encara que l'Organització de Consumidors i Usuaris es queixa que en realitat duren molt menys i que només el 16% supera les 10.000 hores). Fa 20 anys, Benito Muros, un enginyer català, durant una visita als Estats Units, va conèixer la història d'aquesta bombeta i va quedar impressionat. «En aquest moment vaig decidir que anava a intentar fabricar una bombeta sense obsolescència programada», assegura a Cinco Días.
Avui, la companyia de Muros, Light & Life Technology, ha estat certificada per l'agència alemanya TüvRheinland com una empresa que dissenya i desenvolupa bombetes sense obsolescència programada. El seu producte, indica aquest empresari, és més car (uns 25 euros), però consumeix menys energia, és reparable i dura una mitjana de 85.000 hores. A l'empresa expliquen que aquesta bombeta està feta d’«alumini pur», a diferència de les bombetes ordinàries que usen plàstics tèrmics, la qual cosa provoca un descens en la durabilitat d'aquestes darreres. Encara que actualment la companyia té un web on encarregar les bombetes, no les està produint, ja que no té mitjans econòmics. «Per això, demanarem que primer ens abonin el preu amb un gran descompte per a després fabricar-les i lliurar-les, una espècie de crowfunding», assenyala Muros.
«Vaig patir una campanya de desprestigi», explica aquest espanyol, que ara té una oferta de «una firma estatunidenca» que està interessada a vendre el seu producte per tot el món. «Ja he decidit que no signaré l'acord, perquè passarien a controlar més del 50% de l'empresa, la qual cosa els permetria canviar el projecte i no podria fer res per evitar-ho», assegura.
«Ja el 2016, dues empreses catalanes es van interessar per la idea, però cap cadena estava disposada a vendre una bombeta que no s'espatllés», explica. No obstant això, Muros assegura que després que es viralitzés aquest any una entrevista que li va fer TVE el 2012 (amb més de 330.000 likes a Facebook), va rebre sol·licituds de distribuïdors i fins i tot li van plantejar vendre els seus productes «per Amazon». «Però no tenim mitjans per a fabricar les bombetes a aquesta escala», es lamenta. D'aquí la necessitat d'associar-se amb una empresa més gran que decideixi invertir.
Actualment, aquest empresari català presideix la fundació FENISS, una organització que lluita contra l'obsolescència programada i intenta ampliar aquesta filosofia a altres productes, com la roba. Per això, FENISS dóna un segell anomenat ISSOP, a aquelles empreses que acompleixin una sèrie de criteris com una durabilitat determinada o que el producte que fabriqui sigui reparable.
Un Amazon sense obsolescència programada.
A partir d'octubre. En la fundació FENISS (en la qual participen empreses com el fabricant de rellotges Casio) pretenen llançar una espècie de «Amazon sense obsolescència programada», explica Muros, en el qual els productes que es venen tinguin una garantia mínima de cinc anys (després s'estendrà a set i 10 anys) i que siguin reparables. «Ja hi ha 367 distribuïdors de tot el món que s'han interessat. Tots els productes que es venen tindran el segell ISSOP», assegura Muros. Per a posar-la en marxa, la fundació ha arribat a un acord amb l'empresa Imagina Digital, que s'encarregarà de desenvolupar la plataforma web, que requerirà una inversió de 150.000 euros.
Enllaç de la notícia original en castellà:
https://cincodias.elpais.com/cincodias/2019/08/15/companias/1565892441_632107.html
Enllaços relacionats:
Benito Muros llança la primera plataforma online per a la comercialització de productes sense obsolescència programada.
Per fi sense obsolescència. Benito Muros. El Punt Avui.
La bombeta eterna del català Benito ja s'encén a Colòmbia.
Disseny ecològic. La bombeta que dura, i dura, i dura... Però no es ven.
Entrevista a Benito Muros. Betevé. Terrícoles. 9-7-2019.
Llum sense obsolescència. Benito Muros.
Vídeo: El Club de Reparadors a l'Argentina evita que els teus objectes preuats acabin a les escombraries.
Quant de temps podria durar un cel·lular si no existís l'obsolescència programada?
Per què el mòbil només et durarà dos anys.
La bombeta més antiga del món fa 117 anys desafiant l'obsolescència programada.
Bombetes solidàries. Teresa Sala.
El teu mòbil, la teva tele i la teva nevera es moriran i qui te les va vendre sap quan.
Dues entrevistes a Benito Muros. Sense Obsolescència Programada (SOP).
Compra, llença, compra, versió estesa, YouTube.
Llums i ombres del sector energètic.
Caducitat programada.