Davant les pressions de la companyia, tenim el dret de negar-nos a que el comptador instal·lat actualment a les nostres llars sigui substituït pel nou comptador telegestionable (la seva instal·lació, segon la Ordre ITC 3860/2007 i el IET 290/2012, no és obligatòria fins el 31 de desembre del 2018). Encara que tot tipus de reclamació i actuació legal siguin importants, l'única manera de paralitzar la instal·lació dels nous comptadors telegestionables de l'electricitat, del gas i de l'aigua fins que se'ns garanteixi la seva innocuïtat per a la salut, la protecció de dades, la transparència en la gestió, i l'eficiència energètica, és la mobilització ciutadana i una Iniciativa Legislativa Popular. Així és cóm s’ha aconseguit que la seva instal·lació s’hagi fet opcional a països on es pretenia que fossin obligatoris (Països Baixos, 2009; Regne Unit, 2012; Àustria, 2013). A Catalunya, el 8 d'octubre de 2014, la Comissió de Territori i Sostenibilitat ja va debatre la problemàtica de la instal·lació dels comptadors i es va aprovar la Resolució 799/X del Parlament de Catalunya.
|
|
Des d’ENSALUT i la Plataforma Estatal Contra la Contaminació ElectroMagnètica (PECCEM) exigim que es realitzi un estudi sobre la repercussió sanitària de les senyals que emeten els comptadors i que s’instal·li filtres per evitar que aquestes senyals es propaguin per les nostres llars. A aquestes senyals es sumarà les dels comptadors del gas i de l’aigua, que emeten unes microones sobre les que ja s’ha demostrat els seus efectes biològics perjudicials per la salut en estudis i informes com ara l’Informe BIOINITIATIVE. A l’any 2011 la OMS ja va classificar l’exposició als camps electromagnètics com a possiblement carcinògens, i la Resolució 1815/2011 de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa recomana aplicar un Principi de Precaució i rebaixar les emissions electromagnètiques al mínim possible. Abans de la seva comercialització, la indústria ha de garantir que els seus productes no perjudiquen la nostra salut per tal que no es torni a donar els desastres produïts per l’amiant, la gasolina amb plom, o el DDT. La millor alternativa per la connexió dels nous comptadors de la llum és la fibra òptica, una tecnologia absolutament segura i innòcua que ja han adoptat països com Holanda.
Altres problemes que es poden produir per la instal·lació dels nous comptadors elèctrics:
- La telegestió fa possible l'alteració a distància de la lectura dels comptadors: No existeix garantia que els kWh facturats siguin els realment consumits, ja que la companyia elèctrica pot alterar des del centre de control la lectura dels comptadors1.
- Reducció de la vida útil dels electrodomèstics i augment del risc d’incendis: a les zones on s’ha instal·lat, s’ha observat una associació entre els «comptadors intel·ligents» i l’augment del risc d’incendis elèctrics.
- Interferències amb aparells elèctrics: La senyal dels nous comptadors crea interferències en els ordinadors, televisors, equips de so, sistemes de seguretat i és audible en els equips d’alta fidelitat.
- Pèrdua de privacitat i augment del risc de robatoris: Serà possible saber què aparells electrodomèstics utilitzem, a quina hora del dia, el nombre de membres de la nostra família, si hi som a casa o si hem marxat de vacances. Tan FACUA com la Policia Nacional alerten que els nous comptadors eleven el risc de robatoris. Davant la passivitat del Govern de l’Estat, que no ha pres mesures al respecte, AEPD i CNMC confirmen que els comptadors de la llum afavoreixen els robatoris en els habitatges.
- Menys llocs de treball: Tot es farà a distancia des de la Central.
- Augmenta la centralització oligopolística: Reforça els vicis del sistema actual, gens transparent, malbaratador d’energia, mediambientalment insostenible, abusiu, i deixa als consumidors sota els interessos de las grans empreses elèctriques i de la seva col·lusió amb els governs.
Per donar suport a la campanya, escriu a:
contadoresaludables@gmail.com
Omple el formulari d’adhesió a la campanya:
https://contadorsaludable.wordpress.com/participa/
Més informació a:
https://contadorsaludable.wordpress.com/
http://peccem.org/Contadores.html
http://estafaluz.com/
Donen suport:
FENISS. Fundació Energia i Innovació Sostenible Sense Obsolescència Programada:
http://feniss.org
Centre d'Estudis Joan Bardina:
http://bardina.org
Associació Plural 21:
http://plural-21.org
Contacte:
enscomptadors@gmail.com
Nota:
1Segons la resolució 07-11-2012 de la Junta d'Andalusia el comptador telegestionable Enel instal·lat el març del 2012 per Endesa a un domicili de Jerez de la Frontera tenia un +488% d'errada (per cada kWh consumit el comptador marcava 1 + 4,88 = 5,88 kWh). Això demostra que Endesa no verifica els comptadors abans d'instal·lar-los.
Enllaç per descarregar i/o veure el mateix document en format pdf.
Enllaços relacionats:
Antonio Moreno: «La majoria dels comptadors de llum marquen de més».
Dues entrevistes a Benito Muros. Sense Obsolescència Programada (SOP).
Llums i ombres del sector energètic.
Caducitat programada.
Comprar, llençar, comprar.
Ètica a la indústria electrònica.
Richard J. Roberts: «El fàrmac que cura del tot no és rendible».
El primer estat de dret del món.