En el següent article de Juan Diego Polo que analitza una entrevista a Larry Page, CEO de Google, comenta que l'actual curs de la investigació científica i tecnològica condueix a una societat que concentra gairebé tot el treball en mans d'ordinadors i robots, mentre els éssers humans romanen a l'atur.
El comentarista Juan Diego és escèptic respecte una solució amigable, però la veritat és que les empreses propietàries dels ordinadors i robots contemplaran com les seves mercaderies s'amunteguen en els seus magatzems sense ser comprades i els seus serveis romandran sense ser adquirits, si no s'estableix una Renda Bàsica Universal que permeti a la població humana adquirir aquests béns i serveis.
Al final d'aquesta pàgina us oferim una petita historieta que il·lustra perfectament el problema plantejat.
wwwhat's new. Des de 2005 informant sobre aplicacions, màrqueting i notícies a la web.
Larry Page, CEO de Google: «Els ordinadors ens trauran els llocs de treball, i no podem fer res per evitar-ho».
Per Juan Diego Polo a Curiositats.
03/11/2014..
Larry Page.
Larry Page, en una entrevista realitzada al Financial Times (http://www.ft.com/cms/s/2/3173f19e-5fbc-11e4-8c27-00144feabdc0.html#axzz3HfAZgM8l), va dir una cosa que molts pensen i pocs comenten: «Els ordinadors faran la feina que milions de persones fan en l'actualitat».
Sent més específic en el món de l'economia, va dir:
«No podem evitar que això passi, passarà [...] La intel·ligència artificial tindrà capacitats molt sorprenents en l'economia. Quan tinguem equips que puguin fer més i més tasques, canviarà la nostra manera de pensar sobre el treball. No hi ha manera d'evitar-ho».
Tot i això, va comentar que no hem de témer als ordinadors, ja que el que no té sentit és que la gent treballi tant.
«La idea que tothom ha de treballar com a esclaus fent alguna cosa de manera ineficient només per mantenir la seva ocupació no té cap sentit per a mi. Això no pot ser la resposta correcta».
Entre altres coses va comentar que estan invertint milers de milions per millorar la vida de les persones, la seva qualitat de vida, no el seu temps fent un treball monòton. Aposta per un canvi radical en la manera que tenim d'entendre el treball, tot i que està clar que això ja forma part de l'economia, de la política i de la filosofia, temes en els que Google no inverteix molt.
És cert, des del meu punt de vista, que les jornades de vuit hores no tenen sentit. S'ha de cobrar per productivitat, no per temps, per treball realitzat, no per hores davant d'un monitor, encara que per canviar aquesta realitat cal analitzar la nostra manera de viure i trobar solucions, alternatives, que s'adaptin a una època molt diferent a la de la revolució industrial, quan es va establir el modus vivendi actual.
D'altra banda, ens esperen en el futur milions de màquines fent tots els treballs mentre els humans miren amb una caipirinha a la mà distribuint el lucre de forma equilibrada?. No ho crec.
Imatge original: http://www.google.com/about/company/facts/management/#larry