Nació Digital. Dissabte, 16 de desembre del 2017.
Un científic polonès defensa els presos polítics en ser premiat per la Reial Societat Espanyola de Física.
Maciej Lewenstein també ha fet una defensa del sistema escolar català.
Per Redacció, 16 de desembre de 2017 a les 16h11'.
Maciej Lewenstein. Foto ICFO.
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El físic polonès Maciej Lewenstein, investigador Icrea a l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ha aprofitat el reconeixement amb què l'ha distingit la Reial Societat Espanyola de Física per fer una defensa dels presos polítics i de l'escola catalana. Ho ha fet en el marc del discurs d'agraïment a l'hora de rebre la medalla que aquest any l'entitat li ha concedit.
En el seu discurs, que ha difós l'escriptor Màrius Serra, Lewenstein recorda els «extraordinaris professors» que va tenir, explica, a l'escola primària i secundària i en els seus estudis universitaris a Varsòvia: «He après que la ciència es basa en gran part en compartir coneixement i idees entre gent molt diversa però sempre amb respecte i reconeixement els uns amb els altres», expressa.
En aquest sentit, destaca que l'educació ha de ser una prioritat arreu del món: «És una manera d'agrair l'excel·lent sistema escolar de Catalunya, en el quan els meus fills s'eduquen des de que vam arribar aquí», afegeix. «En molts països, també el meu propi país, Polònia, els polítics intenten sovint influir en el sistema escolar, proposant com ha d'ensenyar-se la història, les ciències socials, els idiomes, l'art o altres matèries», apunta.
«En aquest context, l'escola a Catalunya és una rara excepció, on una formació acadèmica rigorosa ve acompanyada per valors humans molt importants per a mi: diversitat, esperit crític, tolerància, llibertat, respecta cap als altres, pau i democràcia», conclou.
El discurs de Lewenstein acaba amb una clara referència als presos polítics: «Vull dedicar aquest premi a totes aquelles persones –que rebutjant la violència– estan ara a la presó per les seves idees polítiques». «No estáis solos, no esteu sols», va afegir.
Enllaç de l’article original en català:
https://www.naciodigital.cat/noticia/145002/cientific/polones/defensa/presos/politics/ser/premiat/reial/societat/espanyola/fisica
Paraules d'agraïment de Maciej Lewenstein.
Maciej Lewenstein.
Medalla 2017 de la Reial Societat Espanyola de Física. Madrid, dijous, 14 de desembre de 2017.
Paraules d'agraïment:
Bona nit i moltes gràcies.
Agraeixo la medalla que m'atorga la Reial Societat Espanyola de Física –fundació BBVA–. En la meva modesta opinió, aquest no és un premi personal. La medalla pertany també, de fet, pertany principalment a l'equip de físics extraordinaris amb els quals he tingut l'honor i el plaure de treballar des que vaig arribar a l'ICFO, el Institut de Ciencies Fotóniques a Barcelona l'any 2005.
Vull agrair per aquest motiu als meus col·legues, col·laboradors i amics de l'ICFO, de Barcelona, de Catalunya, d'Espanya i de tot arreu del món amb els quals treballo assíduament. En particular, desitjo expressar el meu agraïment de tot cor a tots els col·legues que van proposar i van recolzar la meva nominació per a aquest premi. A tots ells moltes gràcies.
Si estic aquesta nit aquí amb vostès, és sens dubte gràcies a l'educació i valors que els meus pares em van transmetre al meu i als meus germans, però també gràcies als extraordinaris professors que vaig tenir tant a l'escola primària i secundària com en els meus estudis universitaris a Varsòvia, malgrat viure en aquell temps en un règim comunista totalitari.
He après al llarg dels anys, que la Ciència es basa en gran part a compartir coneixement i idees entre gents molt diverses però sempre amb respecte i reconeixement cap a l'altre.
Per aquesta i moltes altres raons crec que l'educació és i haver de ser una prioritat en qualsevol part del món. Per tant, desitjo dedicar l'import íntegre d'aquest premi a l'educació en les seves primeres etapes. És també la meva manera d'agrair l'excel·lent sistema escolar de Catalunya, en el qual els meus fills s'eduquen des que arribem aquí. En molts països, inclòs el meu propi país, Polònia, els polítics intenten sovint influenciar el sistema escolar, proposant com han d'ensenyar-se la història, les ciències socials, els idiomes, l'art o altres matèries, incloent les ciències naturals!. En aquest context, l'escola a Catalunya és una rara excepció, on una formació acadèmica rigorosa ve acompanyada per valors humans molt importants per a mi: diversitat, esperit crític, tolerància, llibertat, respecte cap als altres, pau i democràcia.
Finalment, vull dedicar aquest premi a totes aquelles persones que –rebutjant sempre la violència– estan ara a la presó per les seves idees polítiques: no esteu sols.
Maciek.
Maciej Lewenstein (Varsòvia, 1955) és Doctor en Física per la Universitat d’Essen. Expert en òptica quàntica ha treballat a les universitats de Harvard (amb Roy J. Glauber, Nobel 2005), Varsòvia, Hannover, al Comissariat de l’Energia Atòmica de Saclay, França i al Joint Institute for Laboratory Astrophysics de Boulder, Colorado. Des de 2005 és Professor ICREA i Group Leader a l’Institut de Ciències Fotòniques de Castelldefels. Autor de més de 480 articles i 2 llibres, ha rebut nombrosos premis nacionals i internacionals. Actualment té una ERC Advanced Grant. És també un reputat escriptor i crític de jazz.
Enllaç del text original en castellà:
https://www.cientificsperlaindependencia.cat/2017/12/19/palabras-de-agradecimiento/
Enllaços relacionats:
Joan Bardina, un revolucionari de la pedagogia catalana. Buenaventura Delgado. Ramón Cortada. Josep González-Agàpito. Claudio Lozano.
Martirené. Traces i llegats d'una experiència pedagògica (1969-1976). Leonardo Clausen. Cristina Mega (en castellà).
Perquè cal portar un llaç groc. Pepe Beúnza.
Comentaris sobre l'1-O. Pepe Beúnza.
Gràcies. Sebastià Tamarit Montagud.
Cartes d'una docent i una terapeuta catalanes a Alfonso Guerra. Maribel Gómez. Rosa Agulló Gasull.
«Allà hi eren, tot i Twitter i Whatssap». Bloc de Diego Sànchez Martínez.
Carta d'un mosso a guàrdies i policies. Un mosso d'esquadra USC (Unitat de Seguretat Ciutadana).