Al servei d'aquest poble.
Avui. Diumenge, 19 de març del 1978. Pàgina 11.
Ioga proletari.
Simone Weil deia: «Problema: ¿com transferir als mòbils elevats l'energia destinada als mòbils mesquins?» I, certament, quanta energia humana es perd pels desguassos i les clavegueres d'una societat opressora muntada per desmuntar i trossejar la gran energia del poble amb bingos, futbol i erotisme!
Jaume Chalamanch, incansable promotor d'aquesta valenta i serena força superior que dóna el ioga, m'avisa que del 31 de març al 2 d'abril, en el Palau de Congressos de Montjuïc, tindrà lloc el II Congrés de Ioga de tot l'Estat espanyol. (Referència: Avinguda José Antonio, 637, 4t, despatx 14). Allí es parlarà de les relacions del ioga amb la pedagogia, la no violència, la terapèutica, la dietètica, la meditació, etc.
Tanmateix, baixant de les altures, em sorprèn una impensada derivació popular d'aquesta disciplina, que instintivament suposem reservada només a gent selecta.
El dia 4, en el barri de Gràcia, de Barcelona, se celebrà una assemblea amb l'assistència massiva dels veïns i s'hi decidí formar una «coordinadora pro ateneu». Hi participen entitats, col·lectius i partits polítics del barri. Ja han anat a l'ajuntament de Barcelona i han demanat la recuperació de l'antic ateneu de Gràcia, anomenat L'artesà.
«Només la pressió dels veïns farà que L'artesà sigui per la barri».
I els veïns han decidit fer pressió. Avui, diumenge, dia 19, hi ha cercavila, representació teatral, inauguració de l'expressió permanent del col·lectiu dels treballadors de l'art. Però, com a novetat, a les 10h 30' del matí, al carrer Travessia de Sant Antoni, davant «L'artesà», en Chalamanch dirigirà una sessió de ioga oberta a la més àmplia participació popular.
Gracienc, amb una manta sota el braç, no hi faltis.
Lluís M. Xirinacs.