Al servei d'aquest poble.
Avui. Divendres, 17 de febrer del 1978. Pàgina 5.
Enllaç.
Fa cinc anys va començar aquest servei. Promoció de cultura popular a casa nostra en tots els seus aspectes: teatre, recitals, música, cinema, conferències, cursets, reunions d'autoformació.
Els seus peoners, Venceslau Soler i Josep Plans, em diuen que pretenen la dinamització cultural de la majoria del poble, amb imaginació, amb intenció de crear unes bases de control popular de la cultura. Tracten amb atenció especial les comarques per reequilibrar la desigualtat cultural existent en relació amb Barcelona. El 1977 muntaren mil cinquanta espectacles en dos-cents cinquanta pobles diferents.
D'una banda donen suport a aquells treballadors de l'espectacle que siguin exigents, sense altres condicions que siguin populars, en català, d'idees progressistes i que no aspirin a preus exorbitants. Volen fomentar un tarannà senzill entre els artistes. «Que el rector es recordi de quan era escolà». Que els grans de l'espectacle no s'oblidin de quan eren petits i de la gent de tot arreu que els va ajudar a pujar. No van per circuits comercials, van per grups de joves dels pobles. Volen servir, doncs, com un sindicat de l'espectacle que vetlla pels drets dels seus treballadors i perquè la presentació de l'espectacle sigui digna.
D'altra banda vetllen pels animadors que en cada poble i en cada barri constitueixen la infraestructura de la vida cultural de cada lloc. Volen crear per tot arreu equips de treball d'autoformació, que es responsabilitzin d'aquesta acció cultural popular. L'escola d'animadors s'autoeduca a l'entorn d'una colla de centres d'interès sobre cultura, nació, temps lliure, opinió i expressió.
A més a més, posen a disposició dels organitzadors de cada acte «la maleta» amb material sonor de tota mena, cassettes, discs, llibres, cançoners, etc, i corren a càrrec de la publicitat.
Mai no es faran rics perquè treballen arran de terra. Els trobareu a l'apartat 85 i al telèfon 692-51-82 de Ripollet.
A la vostra disposició, Enllaç.
Lluís M. Xirinacs.