Catalunya Ràdio. Diumenge, 10 de juliol del 2016.
Consciència a l'empresa. Entrevista a Jordi Griera.
¿Quins són els pilars per crear una consciència a l'empresa? ¿Fins a quin punt els treballadors són importants? ¿Què té a veure el lideratge empresarial amb l'èxit en la companyia?
En aquesta entrevista que Gaspar Hernàndez, conductor del programa radiofònic català «L'Ofici de Viure» que s'emet a Catalunya Ràdio, va realitzar a Jordi Griera podràs trobar aquesta i moltes altres respostes relacionades amb la consciència en la empresa.
Més avall pots escoltar l'àudio en versió original, però a continuació pots llegir l'entrevista transcrita. ¡Que la gaudeixis!
I no deixis d'escriure la teva opinió en els comentaris.
● Presentador, Gaspar Hernàndez: — Avui a «L'Ofici de Viure», parlem de consciència a l'empresa.
Diu Joan Antoni Melé, col·laborador d'aquest programa, que el treball és una oportunitat per a realitzar el destí personal perquè ens permet desenvolupar totes les nostres capacitats individuals i gràcies a elles ajudar a satisfer les necessitats dels altres.
Un dels grans errors de la humanitat, diu Joan Antoni Melé, ha estat convertir el treball en un mitjà per aconseguir una quantitat de diners quan hauria de ser l'oportunitat per desenvolupar l'amor i la creativitat.
El treball s'ha convertit en una mercaderia que es compra i es ven al mercat com qualsevol altre producte; ha perdut la seva dignitat humana.
Però a la feina ens podem desenvolupar en tots els àmbits: pensar, perquè tenim l'oportunitat d'aprendre constantment coses noves; sentir, perquè hem de compartir les nostres activitats amb altres persones completament diferents; i podem aprendre a desenvolupar la comprensió i l'amor.
Finalment, podem considerar la nostra ocupació com un servei a la humanitat i fer-ho des de la llibertat, l'amor i l'entusiasme; perquè trobem cada dia noves inspiracions per aportar solucions a les necessitats i problemes del món actual.
Les empreses que aposten pel desenvolupament d'una dimensió humana comencen a regir-se per un nou paradigma organitzacional que promou més eficiència en els seus recursos i com a conseqüència una abundància econòmica sostenible a llarg termini. I això es basa en exercir un lideratge amb valors, que permet a la companyia orientar-se al bé comú i alinear el seu legítim dret a guanyar diners amb el benestar de tots els implicats. Avui ens acompanya al programa, en aquest espai dedicat a la consciència en l'empresa, Jordi Griera, de la Fundació INEVAL, que és professor, consultor i enginyer industrial. Benvingut, Jordi.
Des de la Fundació INEVAL, ¿com esteu veient aquest canvi de paradigma en què es pot ser feliç en l'empresa? ¿Quins són els pilars que ajuden a crear una nova consciència en l'empresa?
● Jordi Griera: — Estadístiques a part, a mi el que em sap greu i em dol a l'ànima és la cara de la gent. Quan camines pel carrer i veus les cares d'uns i altres, sembla que els estiguin matant.
Nosaltres vam començar abans de l'any 2000 i ja vam començar molt preocupats pels valors. Havia de dur-se a terme el tema dels valors en el sí de l'empresa i vam crear el primer premi de «L'empresa amb valors humans».
I realment els empresaris, sobretot aquí a Catalunya, tenien moltes ganes de fer les coses bé però no sabien com. I és amb això amb el que hem estat treballant. La Fundació INEVAL s'ha dedicat a trobar la manera que realment les empreses estiguin liderades per algú que quan camina tots volen seguir-lo, i no per algú que està empenyent, empenyent i empenyent perquè ningú es mou.
Nosaltres transformem el sistema de direcció Push en direcció Pull. I això que la persona ha de descansar d'una manera molt profunda mitjançant la meditació o del SEITAI o d'exercicis de relaxació profunda és tan clar, que l'empresari que no entengui que això és en benefici de l'empresa i per tant d'ell mateix és com si digués: «no, és que no vull que la gent vagi a orinar perquè perden temps».
Molt bé, que ho intentin i a veure com treballa la gent si aconsegueix que no vagi al servei. I és que la meditació té la mateixa importància, perquè aconsegueixes fer aquest salt i aconsegueixes que la persona treballi. I amb els exercicis de relaxació que proposem passa el mateix.
● Gaspar Hernàndez: — Una cosa que és molt important és que les transformacions en les organitzacions vénen de dalt a baix. El director general emet una energia, una visió cap a la resta que s'encomana i fa que les organitzacions siguin un petit reflex d'ell mateix, amb el bo i el dolent.
El que no podem fer és intentar ser d'una manera nosaltres com a directius i demanar alguna cosa diferent als altres perquè això és incompatible. Si volem transformacions de veritat, passa per un mateix.
Estem anant cap a un moment social on és una transformació de la societat en sí mateixa.
La tecnologia està canviant les nostres relacions, la nostra manera de viure, la nostra manera de treballar. I això jo veig que està empenyent a l'ésser humà cap a un precipici que o bé es refugia i es recupera l'autèntic esperit humà que hi havia abans o bé ho portarem realment malament.
Llavors, la transformació ve des de dalt i comença per un mateix. A vegades diem: «el món està molt malament, vull canviar-lo, ¿què puc fer?». I el teu entorn proper, ¿què pots ser en el teu entorn proper? El teu entorn més proper és la teva feina, els teus amics, és allà on comença tot, ¿no és així, Jordi Griera?
● Jordi Griera: — El drama és que hi ha petita, mitjana i gran empresa, i la problemàtica és molt diferent.
En el cas de la petita empresa normalment, sobretot la catalana, és que ha tingut molt aquesta actitud de proximitat, igualtat... Tot això ha sigut molt dins el petit empresari català.
La mitjana empresa ja comença a tenir certs problemes però és un empresari que si comprèn que això és en el seu benefici ho farà, i ho fa moltes vegades.
La gran empresa, és aquí on social i col·lectivament haurem de treballar molt perquè la gran empresa no és propietat de ningú. I això fa que el director o el directiu realment es degui a unes persones que ni tan sols coneix, amb uns fons d'inversió, amb unes grans empreses situades molt lluny i que els veu de tant en tant en les juntes d'accionistes... I això fa que el seu comportament sigui purament econòmic.
Si no es convenç que realment extraurà un rendiment econòmic més alt de l'empresa a través de l'ésser humà, llavors li costarà molt. I aquest convenciment és on jo crec que tenim una batalla que haurem de lliurar tots: convèncer els directors de les grans empreses que realment els interessa no ser els màxims explotadors sinó els grans benefactors.
● Gaspar Hernàndez: — La gran revolució actual és Internet. Llavors, des d'aquesta revolució encara ens trobem amb un paradigma antic que vol seguir fent les coses de la mateixa manera que s'han estat fent fins ara.
¿Com ho fan vostès, des de la seva visió, des dels seus llocs, no per convèncer però sí per intentar transmetre que les coses s'han de fer d'una manera diferent?
● Jordi Griera: — L'any 2001 estava jo parlant d'amor i transparència i de tots els valors a la cúpula directiva de RENFE que en aquest moment era una empresa única.
Doncs bé, els va agradar tant el curs que van fer (un curs de 30 hores, i estem parlant d'una gran empresa) que em van dir: «aquest curs l'hauria de fer tota l'empresa, perquè tot això és fonamental». ¡I estem parlant de l'any 2001! En aquell temps, ells ja van veure molt clar la importància de tot això.
Llavors, els vaig dir: «¿quants membres són?». «84.000», em van respondre. ¿Com ho faig? És impossible. Jo no podia processar tanta gent. Llavors els vaig dir: «els comandaments intermedis, ¿quants són?». «5.000». Tampoc. I en canvi avui la solució me l'ha donat Internet i he creat un curs de Lideratge anomenat «Els 5 Pilars del Lideratge Natural», que està orientat a que tothom, tota la immensitat de petits, mitjans i grans empresaris que hi ha a el món pugui fer aquesta evolució interior en primer lloc; treballar els seus valors, després treballar aquesta llibertat interior que és espiritual i que et permet comunicar-te amb els altres realment de tu a tu.
Quan sents a l'altra persona i et comuniques amb ella, l'altra persona pot seguir-te perquè tots dos teniu una comunitat autèntica.
I si a més afegeixes que la missió té elements de servei a la humanitat i del bé comú, llavors tots tenen ganes de treballar en harmonia cap als objectius.
● Gaspar Hernàndez: — Això és molt bonic. L'únic que falta llavors és que RENFE sigui puntual. És a dir, que hi ha d'haver un valor que ha de ser l'excel·lència. Per exemple, quan gastem diners en un telèfon mòbil, el dispositiu funciona i en cas contrari ens ho canvien. Llavors, això en els trens també hauria de ser així.
● Jordi Griera: — Naturalment que sí. Però precisament has donat en el clau, perquè això va ser la directiva de RENFE abans de ser subdividida. ¿Per què es va partir RENFE? Perquè fos més rendible cadascuna de les unitats. Es va fer una divisió orientada al màxim rendiment econòmic, que va ser «grup per aquí, grup per allà, vam treure gent per aquí i traiem gent per allà» i és just el procés contrari del que s'hauria de seguir. I això ens porta a una situació com la que vivim avui a Catalunya: espantosa.
● Gaspar Hernàndez: — ¿Què hi ha dels treballadors cremats, farts, cansats?
● Jordi Griera: — La gent que més es crema és la gent que més il·lusió ha posat inicialment a la feina. Per exemple, tothom que treballa a la sanitat normalment ha entrat per vocació, per ganes que realment les persones estiguin bé, per ganes de curar i sanar a les persones.
I quan es troben amb murs amb uns bloquejos tremends perquè estan dins d'estructures que també només busquen maximitzar el beneficis —o minimitzar els costos, que és l'altra cara de la moneda— llavors arriba un moment que primer es frustren, després s'estressen i l'estrès acaba convertint-se en atipament i desesperança. I llavors a aquesta persona has de agafar-la amb pinces i necessita un tractament i necessita ajuda de veritat.
Nosaltres intentem ajudar a aquesta gent; la gent més valuosa, la qual entra en un lloc de tot cor i es troba amb dificultats d'aquest tipus.
● Gaspar Hernàndez: — ¿Si tenim persones més felices tenim millors resultats o si tenim millors resultats tenim persones més felices? Ara sembla que només premien els resultats empresarials i que no importa com tractem a les persones, i si les tractem malament tindrem més. Això és mentida.
● Jordi Griera: — És que el creixement del benefici en una empresa que treballa bé no és lineal. Sempre pensem en temes lineals, és a dir, si millorem això doncs llavors augmentarem un 3% i amb això altre potser creixem un 10% del facturat de l'empresa. Recordo una empresa a l'Índia, i és un cas bastant corrent amb el qual m'he trobat, que en acabar el curs de lideratge el líder i després tota l'empresa al final vaig fer un qüestionari preguntant: «¿On voleu arribar?».
El cap va dir: «jo el que voldria d'aquí a cinc anys és haver triplicat el facturat de l'empresa».
Vaig fer la mateixa pregunta a l'equip, i els membres van dir: «d'aquí a cinc anys hem d'haver multiplicat per 10 el facturat».
És a dir, els treballadors, que en aquest cas eren consultors en una empresa de consulting, tenien molta més ambició que l'empresa anés cap endavant que el mateix empresari. I al final es va complir la profecia de la gent.
¿Per què? Perquè quan tu fas un curs de lideratge en el que fas que neixin líders dins d'un teixit que era més aviat amorf, comencen a sorgir líders. I el resultat és que tens molts més motors a l'empresa. I quan multipliques els motors és exponencial el creixement del benefici.
Fa cinc anys vaig començar un projecte del Govern de Generalitat de Catalunya molt interessant, el Pla Nacional de Valors per la promoció dels valors però en una nova cultura cívica. I estava centrat en això, en els valors, i poc a poc ens vam anar adonant que molt més important que els valors era prendre consciència, era fer que realment les persones seguissin un procés de creixement personal, més conscients, més convençuts de què fan i per què ho fan.
Tant és així que els coordinadors del pla estem canviant el nom i en lloc de Pla Nacional de Valors, de moment entre nosaltres —i potser quan sortim fora també— en diem «País Més Conscient». És el que que volem, que aquest sigui un país més conscient a tots els nivells.
Enllaç d'aquest extracte d'entrevista a la pàgina web dels 5 pilars del lideratge natural, en castellà:
http://www.los5pilaresdelliderazgonatural.com/curso5pil/entrevista-a-jordi-griera-en-catalunya-radio/
Enllaç d'accés a l'àudio en català del programa de Catalunya Ràdio del que s'ha extret aquesta entrevista:
http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/lofici-de-viure/lofici-de-viure-consciencia-a-lempresa/audio/927835/
Enllaços relacionats:
Dues entrevistes a Benito Muros. Sense Obsolescència Programada (SOP).
Najia Lotfi: «L’Alcorà promou l’economia social». La banca sense interès.
La moneda i la constitució.