Diari d'un senador.
Mundo Diario. Diumenge, 26 de març del 1978.
Emigrants a Suïssa (1).
Actualment només a Suïssa hi treballen uns 70.000 emigrants de l'Estat espanyol. En els millors temps van ascendir a 120 o 130 mil. Això ens dóna una idea de la immensitat de l'emigració laboral general. I encara que vulguin, no poden tornar. A Suïssa tenen feina, a la terra d'origen l'atur no fa més que augmentar. I malgrat tot, volen tornar. Estan nerviosos. Temen que quan més triguin, més difícil serà la tornada.
Quan els empresaris suïssos necessiten mà d'obra, omplen uns impresos. L'Estat suís fa una primera selecció. Rebaixa dràsticament el nombre de peticions. Després la llista passa als Estats sobrats de mà d'obra. Hi ha tractes secrets entre l'Estat receptor i l'Estat donador de la mà d'obra. Aquest darrer cobra per cedir treballadors. Després l'Estat sobrat de treballadors en atur distribueix els fulls pels diferents territoris proporcionalment a la distribució de l'atur.
Els obrers que s'apunten van així al país que els acull amb el seu contracte de treball. A l'empresa de destinació es formalitza el contracte.
Automàticament es comencen a pagar els impostos. Es paguen globalitzats, els referents al municipi, al cantó i a la Confederació. Inclòs ja l'impost religiós per catòlics i protestants. Qui es declara no creient paga igual un impost per a fins humanitaris. Amb aquest impost humanitari Suïssa sol ser la primera que envia ajuda quan hi ha una catàstrofe en qualsevol punt del planeta. L'impost religiós puja al voltant de 100 francs suïssos a l'any. Unes 8.000 pessetes. L'impost general equival a dos mesos de sou. D'altra banda, cal pagar les assegurances. La de malaltia i accidents té uns mínims obligatoris, però no és necessàriament estatal. La de vellesa si que és estatal.
L'Església suïssa atén econòmicament tot el servei religiós. Existeixen actualment 37 sacerdots espanyols per a la nostra emigració. En l'aspecte laboral, educatiu, d'habitatge, etc., hi ha un incipient i deficient servei suís anomenat «Comunitat laboral per a les preguntes que puguin fer els estrangers». Per cobrar funciona bé l'Estat. Per ajudar funciona millor l'Església fins i tot en aspectes no religiosos. En aquests llocs el capellà és una mica el qui ho arregla tot.
Lluís M. Xirinacs.