Al servei d'aquest poble.
Avui. Dijous, 16 de novembre del 1978. Pàgina 6.
El govern, denunciat.
El dia 7 d'aquest mes vaig explicar en la columna del diari AVUI que en el reial decret de 3 de novembre sobre utilització de Ràdio Nacional i Televisió Espanyola pels grups parlamentaris durant la fase de consulta del referèndum constitucional, es diu que la intervenció serà proporcional als escons de cada un d'aquests grups.
- No podrà parlar cap ciutadà ni cap partit sense escó a les Cambres. Durant la campanya electoral de l'any passat no fou pas difícil la intervenció de tots els partits i particulars que volgueren presentar-se. Per què ara és tan difícil?
- Les comunitats autònomes no podran disposar de temps televisiu en els seus circuits propis. L'Estat sencer haurà d'escoltar i pagar les explicacions d'uns partits d'àmbit restringit. Contra això han protestat els socialistes de Catalunya.
- Només podran parlar els grups parlamentaris. Ja veurem després les dificultats d'intervenir de determinats diputats i senadors dels grups.
- Entre els grups, són afavorits aquells qui tinguin major nombre d'escons. Vull dir UCD. Es veu clar que el govern que aprovà aquest decret és d'UCD. La llei de l'embut. Els interessos de partit per damunt del respecte a la puresa de la consulta. El PSOE-PSC n'ha protestat i ha demanat que cada grup parlamentari sigui tractat en condicions d'estricta igualtat.
- Però pensem que aquesta acció dels socialistes resol el seu problema i deixa intacte el problema fonamental, l'estricta igualtat de temps per a cadascuna de les possibilitats de vot: sí, no, en blanc, abstenció. Amb la proposta dels socialistes el sí s'ho emporta pràcticament tot.
Per això tretze senadors, entre els quals es compten tres del PSC, vam presentar ahir una denúncia a la Junta Electoral Central per tal que es deixi sense efecte aquest decret del govern i s'ordeni que es dicti una nova norma per a la distribució del temps en termes d'igualtat davant la pregunta del referèndum.
Raons: «Un referèndum és una consulta al poble i cal que la forma de realitzar-lo no en prejutgi el resultat. Cal que mantingui estricta neutralitat davant les posicions possibles. Si s'hagués de respectar el resultat de les eleccions del 15 de juny o de les votacions a la totalitat del projecte constitucional efectuades pel Congrés i pel Senat, com pretén el decret, esdevindria inútil la consulta del referèndum. Es, doncs, aquesta distribució un greu atemptat contra la puresa d'aquesta consulta».
El poble, una vegada més, és manipulat amb aparences democràtiques enganyoses. Cal que el poble en protesti.
Lluís M. Xirinacs.