Part de la població de la capital beurà aigua sense gust a clor.
A Andorra (des de l’any 2018) tots els seus habitants prenen MMS a través de l'aigua de l'aixeta, per a evitar ingerir Trihalometans cancerígens provocats pel Lleixiu amb la qual es desinfecten les aigües de beure espanyoles.
Encara necessiten les nostres benvolgudes autoritats més arguments per a deixar-nos de multar i imputar per defensar l'ús del beneït MMS?
Josep Pàmies.
El Periòdic d’Andorra. Dimarts, 13 de febrer del 2018.
Part de la població de la capital beurà aigua sense gust a clor.
El Comú implantarà un nou sistema de cloració al dipòsit de la Comella.
Les canonades d'un dipòsit d'aigua del Principat. Foto: El Periòdic d'Andorra.
Allà cap a l’abril, part de la població d’Andorra la Vella ja podrà beure aigua de l’aixeta sense que els paladars més fins detectin el gust a clor. O almenys és aquesta la idea del Comú de la capital, que a iniciativa de David Astrié conseller de Medi Ambient i Innovació, té previst implantar un nou sistema de cloració d’aigua al dipòsit de la Comella.
Aquesta serà una prova pilot que no hauria de tenir cap problema per ser un èxit, tal i com va deixar clar el propi Astrié: «A d’altres ciutats europees ja funciona de manera consolidada». Si és així, la idea és exportar la idea als dipòsits de la Virena, a Sant Ermengol, i el dels Pous de l’Estadi Comunal.
I quin és el canvi? Els líquids que es tiren als dipòsits. Actualment, l’aigua que es beu a la capital i en general a tota Andorra es tracta amb un compost químic que s’injecta a les canonades i la funció del qual és desinfectar per convertir-la en potable. Aquest fluid es diu hipoclorit sòdic; sona a xinès per a la majoria, però col·loquialment li diem lleixiu. A partir de l’abril, amb el nou sistema, es canviarà per diòxid de clor o MMS (Miraculós Mineral Suplement).
«Es tracta d’una prova pilot que es pretén estendre també a la Virena i els Pous de l’Estadi Comunal».
El diòxid de clor és el millor desinfectant que es coneix, ja que es capaç d’eliminar tant bacteris, fongs, virus o llevats com paràsits petits. En ingerir-lo, ràpidament reacciona amb patògens àcids alliberant oxigen i formant ions de clorit, que després es converteixen en sal comuna. A més és infal·lible amb les canonades, que acostumen a tenir un revestiment a les parets amb una substància viscosa que es diu biofilm i que l’hipoclorit sòdic no destrueix.
Però a banda de tots els beneficis que pot tenir per a la nostra salut, «el gust neutre», com el defineix Astrié, també és un afegit més a tenir en compte. Tot i que l’aigua del Principat és l’enveja de mig món, el gust a clor és mínim, però es nota.
Menys quantitat, millor rendiment.
Amb tot, l’aigua que bevem és sana i el motiu del comú per fer aquest canvi és un altre, l’estalvi: «Amb menys quantitat, augmenta el rendiment». La partida pressupostària es calcula en uns 100.000 euros –que poden convertir-se en més si s’estén a Sant Ermengol i els Pous de l’Estadi– però a la llarga, la població sortirà beneficiada.
Web de la Dolça Revolució de les Plantes Medicinals:
https://dolcarevolucio.cat/language/ca/portada-2/
Enllaç de l’article original en català:
https://www.elperiodic.ad/noticia/62438/part-de-la-poblacio-de-la-capital-beura-aigua-sense-gust-a-clor
Enllaços relacionats:
L'estació de tractament d'aigua d’Iznájar doblarà la seva capacitat. El Día de Córdoba.
Introducció progressiva de les galeries de serveis en les vies públiques de ciutats i pobles. Agustí Chalaux de Subirà. Brauli Tamarit Tamarit.
El Capital disfressat de ciència. Joserra Olarieta. SomLoQueSembrem. La Directa.
Detecten cocaïna, fàrmacs i plaguicides en crustacis de rius britànics. Canal 3/24. Xavier Duran.
Una casa alemanya desenvolupa un producte efectiu contra la Xylella. La Opinión de Málaga.
Sí a les medicines tradicionals i complementàries en la sanitat pública. Tu pagues, tu decideixes. La Dolça Revolució de les plantes medicinals.
Jordi Munnshe entrevista a Almudena Ramón Cueto, pionera de la regeneració neural per glia envoltant olfactòria.
Richard J. Roberts: «El fàrmac que cura del tot no és rendible».