Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

Els rics acabaran amb la nostra civilització, segons un estudi de la NASA.

NASA. Logotip.En el següent article ens informa d'un estudi de la NASA on adverteix de la fi de la nostra civilització, degut a l'immobilisme exercit per la classe econòmica dirigent.

Cal veure si és possible, canviant algun dels paràmetres de funcionament de la nostra societat, si la fi de la nostra civilització és evitable, a condició que aquesta civilització sàpiga evolucionar admetent els avenços socials necessaris tot superant els reptes que es planteja.

Amb la nostra proposta de Sistema General, el principi de transparència com a condició prèvia per l'exercici de la responsabilitat de cada acte econòmic pot facilitar el compromís dels més rics i de l'entera societat amb l'eliminació de la misèria material i la incorporació de les exigències de l'ecologia en tots els àmbits de l'activitat humana. L'incentiu de la transparència no només pot impulsar una societat cada cop més pacificant entre les diverses nacions i col·lectius humans, sinó també dels humans envers la Natura de la qual aquests mateixos humans depenen.

Ara.cat. Logotip.Els rics acabaran amb la nostra civilització, segons un estudi de la NASA.

Un estudi matemàtic, finançat per la Nasa, arriba a la conclusió que les desigualtats socials i la falta de sostenibilitat mediambiental acabaran amb el nostre món.

ARA Barcelona | Actualitzada el 17/03/2014 18:05.

La fi del mon, segons 'El planeta dels simis'.
La fi del món, segons «El planeta dels simis».

Es van acabar les civilitzacions i els imperis persa i romà, asteca i otomà. I s'acabarà, també, la nostra civilització industrial. Fins aquí, la sorpresa pot ser mínima. Però el que ja pot resultar més xocant és saber que la fi de la civilització no serà qüestió de segles sinó només de dècades. Com ho és saber que un dels motius del col·lapse serà la desigualtat social, amb una minoria acaparant la immensa majoria dels recursos del planeta. I, per reblar la sorpresa, qui augura la fi del món tal com el coneixem per motius de falta de sostenibilitat social i econòmica és una institució nord-americana, i no una qualsevol, sinó la Nasa.

Els mals auguris d'una fi imminent del nostre món són obra d'un equip de matemàtics que han rebut l'encàrrec del Goddard Space Flight Center de la Nasa. Normalment, els advertiments sobre el camí destructiu de la societat industrial, basada en la sobreexplotació dels recursos naturals sense tenir en compte l'impacte ambiental, procedien de biòlegs i ambientalistes. Aquesta vegada ha estat la matemàtica la que ha sortit en defensa del planeta. Els autors de l'estudi són Safa Montesharrei i Eugenia Kalnay, de la Universitat de Maryland, i Jorge Rivas, de la Universitat de Minnesota, que han fet un treball audaç, no només perquè fa servir models matemàtics per calcular probabilitats, sinó per les conclusions a les quals arriba.

Els científics han analitzat les causes que van motivar la desaparició dels grans imperis i civilitzacions del passat, i han arribat a la conclusió que els factors que hi tenen un paper són recurrents: per una banda, canvis en la població i el clima i desastres naturals; per una altra, problemes per accedir als recursos naturals. «La caiguda de l'Imperi Romà i dels imperis de Mesopotàmia», explica l'estudi, «demostren que civilitzacions avançades, sofisticades, complexes i creatives poden ser fràgils i tenir un caràcter temporal».

El paper de les elits.

Quin paper tenen els rics en el col·lapse dels imperis? Segons els autors de l'estudi, ells en són els responsables últims, ja que eviten els canvis necessaris per tal que l'imperi sobrevisqui. El món industrial, afirmen els autors, té els dies comptats, no només perquè els humans no poden continuar consumint els recursos del planeta al ritme actual, sinó perquè la creixent desigualtat social ha arribat a un nivell igualment insostenible. Tot i les inevitables lluites per controlar els recursos, els humans van dominar el planeta gràcies a la col·laboració. Com que la situació existent és la que els ha permès acumular riqueses, el seu interès passa per mantenir l'«statu quo». Els privilegiats fan tot el que estigui en les seves mans per evitar canviar les coses, fins i tot quan és evident que l'immobilisme condueix a la destrucció. La piràmide caurà... però no perquè els pobres provoquin una revolució, sinó perquè els rics impediran que res es mogui. El món s'acabarà no per una acció violenta, sinó justament per tot el contrari.

Enllaç a l'article original:

http://www.ara.cat/societat/estudi-nasa-civilitzacio_0_1103289850.html


Enllaços relacionats:

El primer estat de dret del món.

Nou informe de l'ONU: s'aproxima el col·lapse de la civilització?

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte