Diari d'un senador.
Mundo Diario. Dijous, 8 de juny del 1978.
Conscienciar el poble.
Porto una llarga campanya per pobles del camp i barris de ciutat cridant a la població a sortir del seu marasme de 40 anys. He explicat fins a la sacietat que la democràcia electoral de representació és un gran bé per al país però no esgota el contingut de la democràcia. Tots els tractadistes de la democràcia reconeixen com a la seva pedra fonamental el principi que la sobirania resideix en el poble. Això no és populisme, és simplement democràcia i totes les Constitucions que es preen de democràtiques inclouen, com el nostre Avantprojecte, articles que fan possible la intervenció directa del poble en els poders legislatius (80.4), judicial (109.1 i 117) i executiu (97).
El fantasma dels referèndums franquistes va bolcar tots els partits llevat del de Fraga a retallar l'article 85 pel que fa al referèndum d'iniciativa popular. I així Fraga es va erigir en defensor de la mateixa base de la democràcia, mentre que partits molt estesos entre el poble semblaven atacar els drets inalienables del poble. Per què ho van fer? Segons González Casanova, que promet parlar-ne més extensament, perquè «han tingut en compte la psicologia de la nostra població insuficientment conscienciada, fins i tot en àmplies zones respecte al que és avanç històric o no».
Estic d'acord en què hi ha aquesta insuficiència de consciència. Però culpo a gran part d'això a aquests mateixos partits que volen defensar els interessos populars. Des de l'anunci de les eleccions legislatives a finals de 1976 fins al dia d'avui, no paren de posar dificultats a tots els intents d'organització unitària de les grans masses de ciutadans no militants en cap partit. Si no haguessin destruït la gran Assemblea de Catalunya que teníem, com a mínim Catalunya, ara, estaria prou conscienciada.
Lluís M. Xirinacs.