Al servei d'aquest poble.
Avui. Dijous, 1 de setembre del 1977. Pàgina 6.
Poble.
Què és? Tothom se n'omple la boca. Tothom s'invoca la voluntat. Uns el volen perquè voti. Altres perquè treballi. Altres per dur-lo a la guerra. Ningú no sap dir què és d'una faisó rigorosa i científica.
Què és un arbre? Què és un gos? Què és una persona? Només descripcions aproximades o el recurs d'assenyalar-los amb el dit. «És això».
Ha vingut Teresa Gomis, del Col·lectiu d'Acció No Violenta dels Països Catalans (CANVI), amb el cor ple fins a vessar, a explicar-me el final de la Marxa de la Llibertat d'Euskadi. Una gran plana encerclada de muntanyes, tancada per un riu, amb un pont estret per tota entrada. Un embut. Una trampa. Esfereïa pensar en una càrrega de les forces d'ordre. El lloc ocupat per un quart de milió de persones. Ells volien reunir-se a Irunya (Pamplona). El governador els ho prometé, si plegaven uns vaguistes de fam a la Casa de la Vila. Els vaguistes plegaren, el governador no complí. La gent fou desviada a la plana exterior, a l'embut. Serenitat. Cap empenta en el pont estret. Presència dels etarres estranyats. La paraula assenyada i unitària de Telesforo Monzón, vell polític de l'Euskadi republicà. El crit d'una amnistia reconciliadora i de l'autogovern. Gran espectacle bíblic, sinaitic... la Campa de Ororbia. Difícil d'entendre per als homes racionals, difícil de definir per als homes científics, difícil de definir per als homes polítics ultrapassats pels esdeveniments. La raó no fou prou llesta per a preveure la vida. La força no fou prou dura per a detenir la vida. El pont no fou prou estret per a entorpir la vida.
Ací tampoc. Des de la llunyana vaga de tramvies fins al passeig de Gràcia i la ronda de Sant Pere d'aquí a deu dies. A la Campa d'Ororbia, no hi faltaven aragonesos, catalans, que han anat seguint les rutes de les diferents columnes, com els euskalduns no faltaren a la Marxa catalana de fa un any. Teresa Gomis em diu que, a l'11 de setembre d'enguany, no hi mancaran euskalduns. Germans amb germans.
Campa de Ororbia. Ronda de muralla de Sant Pere. «És això».
Lluís M. Xirinacs.