Suport empresarial a la moneda catalana.
Projecte Eurocat.
Suport empresarial a la moneda catalana.
14 d'abril del 2014.
El 4 d’abril del 2014 es va celebrar un esdeveniment a la seu social de PIMEC a Barcelona, amb la finalitat de presentar EUROCAT, el projecte per crear una nova moneda complementària que funcionarà previsiblement a partir del juny a tot el territori català.
En l’acte es va plantejar un termini d’un mes (fins al 4 de maig pròxim) perquè totes les empreses, institucions o particulars que així ho desitgin s’inscriguin en el projecte i es converteixin en els participants fundadors. L’estructura bàsica del sistema es va exposar en l’esdeveniment. Els participants fundadors donaran forma, de manera participativa a partir del 4 de maig, a alguns aspectes del funcionament del projecte amb què es configurarà la primera versió del sistema. La inscripció es pot fer en http://www.euro-cat.cat.
L’esdeveniment estava així mateix destinat a avaluar aquesta oportunitat de crear una moneda complementària a Catalunya, i els diferents ponents van exposar el seu punt de vista al respecte, tractant d’aportar elements de judici que ampliessin la reduïda visió que existeix en l’opinió pública respecte al sistema monetari i la seva importància en l’economia i la societat.
Durant l’esdeveniment, al qual van assistir unes 100 persones, el coordinador d’economia social, treball autònom i persones en atur de CCOO va comunicar als ponents que en aquest sindicat s’ha creat un grup de treball amb la intenció d’emetre una declaració en relació al possible cobrament d’ingressos en monedes socials per part dels treballadors.
Dels assistents empresaris que van emplenar el qüestionari que se’ls va oferir, un 71% van donar suport a la proposta, un 26% volien seguir informats i un 2% no va manifestar cap opinió.
Jacint Soler, director institucional de PIMEC, va donar la benvinguda a l’acte amb xifres que mostraven les dificultats de les pimes per finançar-se, i va acabar la seva intervenció precisant que Espanya es troba en el lloc 122 en el rànquing de països per accés al crèdit, justificant així l’interès de PIMEC a avaluar aquesta opció com a font de liquiditat per a pimes. Martí Olivella, director de NOVA i promotor del projecte EUROCAT va moderar des d’ara tota la jornada.
El següent ponent va ser Ernest Maragall, vicepresident de la Fundació Catalunya Europa. La seva intervenció va posar de manifest que estem en un moment de redefinició institucional en què hem de repensar què és el crèdit i què és la confiança. A continuació va intervenir Jordi Angusto, president de la comissió d’innovació del col·legi d’economistes, qui va posar de manifest el procés de concentració de riquesa viscut en les societats europees i nord-americana en els últims 30 anys i va qüestionar el paper de la moneda i la banca a aquest procés, atribuint més importància a altres factors institucionals i reguladors, però oferint un vot de confiança a la possibilitat de crear una moneda complementària, si es posa en marxa correctament, doncs pot aportar certs avantatges i cap inconvenient, si es fa bé.
Marcel Coderch i Collell, exvicepresident de la CMT i Promotor de EUROCAT, va donar una ponència titulada «Què són els diners? D’on surt?». En la seva presentació va exposar el mecanisme segons el qual es posa en circulació els diners. La majoria dels diners està creat amb el suport d’un reconeixement de deute i amb interès. Va fer referència a dos articles publicats recentment per Banc d’Anglaterra en què s’exposa aquest mecanisme: «Money in the modern economy: an introduction» («Diners en l’economia moderna: una introducció») i «Money creation in the modern economy» («Creació monetària en l’economia moderna») i va manifestar el seu suport als diners sobirà: posat en circulació pels governs i retirat per la via dels impostos, en lloc de ser creat pels bancs com passa ara. Igualment va manifestar el seu convenciment que EUROCAT pot proporcionar molts dels avantatges dels diners sobirà.
Va seguir Jordi Griera Roig, co-fundador de l’Institut de la Moneda Social, president de la Fundació INEVAL, membre d'honor del Centre d'Estudis Joan Bardina i fundador del projecte EUROCAT, que va rememorar les paraules de Joan Casals (1925-1998), cofundador de PIMEC i expresident de ECOVAL, respecte al desastre de pertànyer a l’euro per la desharmonització fiscal a Europa i el diferencial de competitivitat. Va comparar l’economia actual com un cos humà: la sang són els diners, i va argumentar que la quantitat de diners en l’economia ha de ser estable, cosa que no pot passar si són els bancs els que creen els diners com a crèdit amb interès.
Després de la pausa li va tocar a Bernard Lietaer, exdirectiu el Banc Central de Bèlgica, un dels pares de l’Euro i expert en moneda complementària. La seva ponència es titulava «Crisi Econòmica i Iniciatives Regionals». Va començar per resumir el contingut del seu llibre «El Futur dels Diners» i abordar els quatre reptes actuals de «Ona d’envelliment», «Revolució informàtica», «Canvi climàtic i destrucció de la biodiversitat» i «Inestabilitat monetària». Va destacar la importància l’equilibri entre l’eficàcia i resiliència (diversitat) en l’ecosistema, la qual cosa aplicat al món monetari implica la necessitat de diversitat monetària. Va presentar el cas del Banc WIR (Suïssa) que és el secret de l’estabilitat de l’economia suïssa, ja que actua de forma anti-cíclica, proporcionant liquiditat en moments de restricció monetària, com l’actual, des de fa més de 80 anys per a les PIMES (augmenten transaccions en WIR quan l’economia del franc suís decreix i viceversa).
I finalment, la nova moneda catalana EUROCAT va ser presentada per Susana Martín Belmonte, autora del llibre «Nada está perdido» («Res no està perdut») i promotora del projecte EUROCAT, i Fèlix Simon Paraiso, president de la Plataforma Vegueria Penedès i també promotor del projecte, que van exposar la estructura bàsica del sistema. Les empreses i institucions podran obtenir una línia de crèdit, el saldo augmenta i disminueix a mesura que aquesta ven i compra. També podran participar els particulars, que podran canviar euros en EUROCAT per gastar en establiments locals. La diferència fonamental entre préstecs en euros i la línia de crèdit de EUROCAT és que aquest és un crèdit sense interessos i que no cal tornar-lo, n’hi ha prou que l’empresa compri i vengui fent ús del EUROCAT i en unes quantitats mínimes, perquè la línia de crèdit sense interessos es mantingui.
Fins el 4 de maig s’accepten participants fundadors. A partir d’aquesta data, es definirà de forma consensuada diferents aspectes essencials del projecte, de manera que s’acabarà de configurar. L’equip promotor del projecte està treballant amb la intenció que la posada en marxa del servei sigui efectiva el mes de juny 2014.
Enllaç a l'article original:
http://euro-cat.cat/eurocat-suport-empresarial-la-moneda-catalana/