Experiències internacionals de monedes complementàries.
Projecte Eurocat.
Experiències internacionals de monedes complementàries.
16 d'octubre del 2013.
El projecte EUROCAT es fonamenta en l’experiència contrastada de milers de ciutats i desenes de regions i països que en els últims cent anys han posat en marxa amb èxit diferents modalitats de monedes socials complementàries o sistemes de crèdit mutu que han beneficiat les empreses, els treballadors, els consumidors i les administracions públiques, especialment en situacions de crisi econòmica produïda per l’ofegament del crèdit i per l’especulació.
Suïssa.
A Suïssa hi ha una moneda comunitària, el WIR, que porta més de 80 anys funcionant amb èxit per a 60.000 empreses, amb un volum equivalent a 3 mil milions d’euros, tal com es documenta en un reportatge de la RAI.
Alemanya.
A Alemanya, Baviera, hi ha una sèrie de comarques amb el «Regiogeld» o moneda regional, entre les que destaca el Chiemgauer, que ara ha fet 10 anys, amb un volum de 6M€, 600 empreses adherides i més de 3000 socis.
Brasil.
Hi ha més de 100 bancs de monedes comunitàries al Brasil, destacant el paper del Banco Palmas. Les seves operacions també han estat recolzades per acords amb la banca pública: Banco do Brasil i Caixa Economica, que avalen algunes línies de crèdit, de manera que molts d’aquests bancs comunitaris són també sucursals de la banca pública i reben el suport del Banc Central de Brasil, que els considera instruments essencials d’inclusió financera.
Regne Unit.
Hi ha més de 400 monedes socials al Regne Unit, algunes ja famoses com la Bristol Pound.
Catalunya.
A Catalunya des del 2009 hi ha unes 20 monedes complementàries que, més enllà del seu impacte econòmic encara limitat, representen un excel·lent banc de proves. Aquestes monedes es gestionen amb la plataforma de monedes socials CES o amb programes propis.
Altres monedes.
No podem oblidar-nos de les cripto-monedes, com el Bitcoin, sobre les que alguns governs ja s’han pronunciat, uns a favor i altres en contra. L’adveniment d’aquest tipus de monedes demostra que l’avanç dels intercanvis al marge dels bancs, és imparable i s’imposa la necessitat d’analitzar els possibles avantatges i inconvenients i fer-ne un ús el més favorable possible a la societat.
Publicat a Referències Internacionals:
http://euro-cat.cat/category/referencies-internacionals/
Enllaç l’article original:
http://euro-cat.cat/experiencies-internacionals-de-monedes-complementaries/