Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

Carta als Membres del Parlament Europeu.

Urna amb vot no acords FTA FPA entre Unió Europea i Marroc.

La Unió Europea es proposa concloure amb el Marroc l'Acord de Lliure Comerç (FTA) i l'Acord sobre la Pesca (FPA), incloent els territoris del Sàhara Occidental en els dos acords.

Us agrairíem signeu la carta apel·lant als membres del Parlament Europeu perquè es paralitzi aquesta flagrant violació del dret, tant europeu com internacional, votant en contra d'aquests dos acords:

http://catalunyasahara.cat/carta-miembros-del-parlamento-europeo/

La Unió Europea es proposa concloure amb el Marroc l'Acord de Lliure Comerç (FTA) i l'Acord sobre la Pesca (FPA), incloent els territoris del Sàhara Occidental en els dos acords.

Nosaltres, els signants de la present carta apel·lem als membres del Parlament Europeu perquè es paralitzi aquesta flagrant violació del dret, tant europeu com internacional, votant en contra d'aquests dos acords.

Per: Diputades i Diputats.

Parlament Europeu.

Novembre de 2018.

Distingides-distingits,

La Unió Europea es proposa concloure amb el Marroc l'Acord de Lliure Comerç (FTA) i l'Acord sobre la Pesca (FPA), incloent els territoris del Sàhara Occidental en els dos acords.

Nosaltres, els signants de la present carta apel·lem als membres del Parlament Europeu perquè es paralitzi aquesta flagrant violació del dret, tant europeu com internacional, votant en contra d'aquests dos acords, per les següents raons:

1. La sentència del Tribunal de Justícia Europeu (CJEU) és d'una claredat meridiana quan es va pronunciar el 21 de desembre de 2016: «L'Associació i liberalització dels Acords conclosos entre la UE i el Marroc no són aplicables al Sàhara Occidental», (cas C-104/16 p). Cap acord comercial ni d'associació amb el Marroc pot ser aplicable al Sàhara Occidental, ja que es tracta d'un «Territori diferent i separat» del Marroc, llevat que això es faci amb explícit consentiment del «poble Sahrauí», consentiment que la Comissió mai no va obtenir, ni va poder demostrar.

D'acord amb aquesta sentència del 21 de desembre de 2016, el territori del Sàhara Occidental té un «estatut diferent i separat», en virtut del principi de l'autodeterminació (par. 92).

2. El 27 de febrer de 2018, el Tribunal declara que «L'Acord de Pesca conclòs entre la UE i el Marroc només és vàlid mentre no s'apliqui a territori del Sàhara Occidental i a les aigües adjacents a aquest territori». (CJEU, cas C-266/16). Més endavant, el Tribunal estableix que «El territori del Sàhara Occidental no està inclòs en el concepte de «territori del Marroc» (par. 64), «Les aigües adjacents del territori del Sàhara Occidental no formen part de la zona de pesca marroquina» (par. 69).

3. L'Equip de Treball de Documentació de la Comissió Europea (SWD) no va abordar de manera convincent el tema del consentiment, en el seu lloc es va centrar únicament en «enfocar-se en el benefici de la població local del Sàhara Occidental» (par. 7.).

L'aspecte relatiu als beneficis no va tenir rellevància per al Tribunal. L'única exigència legal requerida era el consentiment del poble Sahrauí.

4. El procés de consulta de la Comissió no té base legal segons l'article 106 del Reglament del Tribunal de Justícia Europeu, ja que aquest va tenir lloc després de l'inici de l'Acord amb el Marroc el 31 de gener de 2018. No hi va haver cap tipus de contacte amb el poble Sahrauí quan es van iniciar les negociacions sobre l'esmentat Acord.

Front Polisario. Logotip.5. El Front Polisario és l'únic representant legal del Poble Sahrauí (resolució de l'Assemblea General A/Res.3437, al mateix temps, el Front Polisario és signant de les Convencions de Ginebra, i és signatari de l'Acord d’aturada del foc amb el Marroc, és soci en les properes negociacions amb el Marroc a Ginebra,...). L'aplicació del dret internacional no consisteix a consultar el Front Polisario, com a part política, o com una ONG, sobre un acord del qual no és signant, sinó que s'ha de procedir a la negociació d'un acord amb el mateix Front Polisario. Aquesta seria l'única manera de respectar les decisions del Tribunal de Justícia Europeu, alhora que es garanteix la seguretat de les companyies europees.

6. L'Equip de Treball de Documentació de la Comissió Europea (SWD) no explica amb quin dret la Unió Europea i el Marroc es presten a consultar sobre els suposats beneficis respecte a un territori que no està sotmès a la sobirania ni del Marroc ni de la Unió Europea, sense abans haver obtingut el consentiment del poble Sahrauí perquè aquest últim estigui implicat en aquest acord. la majoria aclaparadora dels anomenats actors «consultats» estaven compostos per marroquins o representants locals amb clar interès directe en preservar el statu quo. Es va estimar que més de 112 actors que la Comissió Europea pretén haver consultat, 94 dels quals es van negar a prendre part, o que mai no van ser convidats a participar en aquestes consultes.

7. El Servei Jurídic del Parlament Europeu va arribar a la conclusió que «no està clar» si un acord comercial entre la Unió Europea i el Marroc sobre el Sàhara Occidental sigui conforme a la legislació de la Unió Europea. «No està clar» que el requisit del Tribunal de Justícia Europeu d'assegurar el consentiment del poble Sahrauí s'hagi acomplert. Això constitueix el principal argument de la nova opinió legal a la qual va arribar el Servei Jurídic del Parlament Europeu, emesa el 13 de setembre del 2018, en relació amb el nou acord comercial entre la Unió Europea i el Marroc. Acord que la Comissió està tractant precipitadament de fer aprovar.

«L'extensió de l'abast de l'aplicació territorial dels acords entre la UE i el Marroc als territoris del Sàhara Occidental està condicionat al consentiment del Poble Sahrauí.» Es fa difícil confirmar amb un alt grau de certesa si aquestes passes acompleixen amb el requisit del Tribunal que es respecti el consentiment del poble Sahrauí, tenint en compte igualment que s'arriba a la conclusió d'un positiu consentiment tot i l'opinió negativa expressada pel Front Polisario, com més endavant declara la seva opinió.

8. Legitimant la sistemàtica explotació marroquina dels recursos naturals del Sàhara Occidental, la Unió Europea contravé la posició del mateix Tribunal de Justícia Europeu; viola principis bàsics del dret internacional, principalment el dret a l'autodeterminació, i regularitza l’il·legal ocupació que cap Estat membre de les Nacions Unides, inclosos els 28 Estats membres de la Unió Europea, han reconegut. A més, aquesta actitud soscava els esforços de l'ONU dirigits per l'Enviat Especial del Secretari general de l'ONU per al Sàhara Occidental, l'ex-president alemany Horst Koheler, qui està preparant la represa del procés de negociacions entre el Marroc i el front Polisario per aconseguir una solució pacífica que proveeixi el dret a l'autodeterminació del poble del Sàhara Occidental.

9. La Unió Europea ha de posar fi a la seva política de doble contradicció respecte al Sàhara Occidental, d'una banda, dóna suport als esforços de les Nacions Unides i el dret del poble Sahrauí a l'autodeterminació, i al mateix temps conclou acords de comerç amb el Marroc que inclouen els territoris Sahrauís il·legalment ocupats.

Campanya internacional per la llibertat dels presos polítics saharauis.10. La Unió Europea diu: «El Sàhara Occidental va ser des de fa temps objecte de diàleg entre la UE i el Marroc en temes relacionats amb els drets humans, democràcia, en els acords d'associació». L'article 2 de dits acords assenyala: «el respecte dels principis democràtics i dels drets humans fonamentals establerts en la Declaració Universal dels Drets Humans han d'inspirar tant la política interior com externa tant per a la Comunitat Europea com per al Marroc, i ha de consistir en un element essencial d'aquests acords.» No obstant això, Human Rights Watch, Amnistia Internacional, Freedom House, The Robert Kennedy Center for Justice and Human Rights, i moltes altres organitzacions han informat de la persistent violació dels drets humans, dels drets socioeconòmics, civils i polítics i altres pràctiques repressives.

Actualment el Sàhara Occidental continua il·legalment ocupat pel regne del Marroc, i es tracta d'un conflicte de descolonització no resolt per les Nacions Unides.

La complicitat amb l'explotació dels recursos usurpats al Poble Sahrauí és tant un greu error des del punt de vista legal, com repulsiu moralment. Per tant, les sentències del Tribunal de Justícia Europeu no han de ser ignorades.

Atentament,

Signar:

http://catalunyasahara.cat/carta-miembros-del-parlamento-europeo/

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte