Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

Recurs Econòmic Ciutadà.

El Punt Avui. Logotip.El Punt Avui+. Diumenge, 14 d’abril del 2019. 2 hores.

Opinió. Tribuna.

Recurs Econòmic Ciutadà.

Brauli Tamarit Tamarit. Membre del Centre d’Estudis Joan Bardina.

«En les properes municipals les candidatures han d’assumir com a repte comú l’ampliació del REC».

REC Moneda ciutadana. Logotip.Agustí Chalaux, Lluís Maria Xirinacs i el seu equip crearen el Centre d’Estudis Joan Bardina i dissenyaren el Sistema General, un model polític i econòmic amb diner completament digital, dins d’unes xarxes telemàtiques monetàries de titularitat comunitària sota el control d’una justícia renovada i independent. Aquest sistema pot eliminar el frau fiscal i verificar o desmentir la hipòtesi d’un capitalisme comunitari que faciliti una renda bàsica a cada individu. L’objectiu és fer més difícil la corrupció, la misèria material, els abusos de poder i crear per primer cop en la història un veritable estat de dret.

Posteriorment, l’enginyer Jordi Griera, soci d’honor del Centre d’Estudis Joan Bardina, mostrà que el Sistema General pot utilitzar les taules de Leontief informatitzades, reflectint fidelment l’economia de la comunitat sencera. Tots els actors del mercat poden consultar-les en igualtat de condicions. Griera pot haver contribuït al naixement de les posteriors monedes socials locals, sobretot les telemàtiques, amb diner generat sense interès, del mateix valor que la moneda oficial estatal, fet que evitaria l’especulació entre divises. El diner circula permanentment dinamitzant el mercat local sense que es distregui cap a l’economia especulativa.

Canviant Euros per moneda local es duplica la massa monetària. El barri o l’Ajuntament pot invertir els Euros acumulats en projectes del territori. També es pot crear diner nou sense inflació, si el diner creat és igual a les transaccions que no poden existir sense ell. Qui no compra excedents de menjar perquè no té diners pot rebre diners nous de franc per comprar-ne. El mercat creix amb aquest nou diner.

En la present legislatura, a proposta de l’equip encapçalat per Martí Olivella, autor d’El poder del diner, a Barcelona s’ha posat en marxa el REC, una moneda ciutadana que permet el pagament telemàtic de productes i serveis, iniciada en barris riberencs al Besòs, gràcies a una subvenció de la Unió Europea a l’impuls de noves tecnologies. El pagament es fa entre telèfons mòbils amb el codi QR. És desitjable que el programa que gestiona el sistema es converteixi en un estàndard lliure i obert per a totes les monedes socials, que pugui fer servir diferents sistemes de pagament telemàtic, des dels més antics i provats fins als més moderns, en millora contínua. Així oferirà més confiança.

En les properes eleccions municipals, les candidatures han d’assumir com a repte comú l’ampliació del REC. És, per tant, un projecte de ciutat i de país. Sent Barcelona el seu origen pot esdevenir amb el temps una fita de la nació sencera.

Enllaç de l’article original en català:

http://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/1587180-recurs-economic-ciutada.html


Enllaços relacionats:

Petita història de la moneda.

Una eina per construir la pau.

La moneda i la constitució.

El Capitalisme Comunitari.

Tirania telemàtica o estat de dret.

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte