Apartat de l'Endolingüística.
A la recerca de la parla anterior a la Torre de Babel.
Siglo 21. Dissabte, 14 de desembre del 1991. Societat.
A la recerca de la parla anterior a la Torre de Babel.
Christiane Meulemans i Josef Elias afirmen que l'estímul al «punt de Meulemans», situat en l'hemisferi dret del cervell, propicia la comprensió de diferents idiomes.
Fermín Ramírez.
Dos endolingüístics, Christiane Meulemans i Josef Elias, afirmen haver descobert una ciència que permet trobar la clau per obtenir «la clau del llenguatge universal». Això és, diu la doctora Meulemans, «com tornar al període anterior a la Torre de Babel». A aquesta ciència diuen endollenguatge i asseguren que aquesta «metafísica de la lingüística» permet mitjançant l'estímul al «punt de Meulemans» («el recurs del mètode»), trobar la clau per entendre diferents idiomes.
Originaris de Bèlgica i amb títols diversos obtinguts en diferents universitats europees, Christiane Meulemans i Josef Elías donaran avui i demà un curs intensiu d'introducció a l'endolingüística, de 9 a 15:30 hores, a l'hotel Calinda.
En entrevista, Christiane Meulemans refereix el començament d'aquesta disciplina: «Tot va començar com el meu pare, Josef Meulemans, metge, físic-matemàtic i neuròleg famós. Ell volia estar al corrent del que apareixia en la literatura mèdica de diferents països; però es va enfrontar a la barrera de l'idioma. Amb base en la seva àmplia formació va començar a buscar les claus que permetessin entendre diferents idiomes. Nosaltres hem continuat aquests estudis i hem arribat a la conclusió que en una paraula cal oblidar-se de la vocal i fixar l'atenció en la consonant que està formant en realitat la part profunda d'aquesta paraula; la vocal està només per pronunciar la paraula. Per exemple, els àrabs no escriuen la vocal, perquè en realitat el que és important és, justament, la consonant».
Josef Elías afegeix: «Endolingüística, ve del grec «endo», cap a l'interior, i llenguatge. Fins ara es creia que les llengües es formaven a l'atzar; però l'endolingüística ens permet conèixer com les consonants agredeixen al cervell i són la base per a la conformació dels idiomes. El cervell té dos hemisferis; o fins al final dels quaranta, època en què va començar a treballar molt seriosament en la neurologia el doctor Meulemans en la càtedra que tenia a la Universitat de Gant a Bèlgica, es creia que el punt essencial del llenguatge era l'anomenat de Brocca, situat a l'hemisferi esquerre del cervell».
«El doctor Meulemans va deduir, d'una manera molt simple, com gairebé sempre passa amb els grans troballes científiques: si tinc un ull esquerre, pel principi de simetria amb que està creat el cos, hi haurà un ull dret. Si tinc una orella esquerra tindré una dreta; llavors si tenia un punt que emmagatzemava llenguatge a l'hemisferi esquerre, era lògic que hi hagués un punt simètric que tingués funcions similars en el costat dret del cervell i que avui dia es diu punt de Meulemans. Partint d'aquesta observació s'ha avançat en la neurofisiologia i s'ha descobert que aquest punt té tres capacitats: aprehensió del llenguatge simple (en realitat, l'endollenguatge), capacitat musical i raonament holístic. Per la capacitat del cervell de copsar el llenguatge simple es pot desenvolupar la capacitat a partir dels binaris i ternaris que conformen les consonants en les paraules, entendre diferents idiomes d'un tronc comú».