Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

Tallen la carretera de Granyena de les Garrigues al Cogul per reclamar l'Eix Transversal de Ponent.

Lleida.com. Logotip.Lleida.com. Dissabte, 16 d’abril del 2022.

Tallen la carretera de Granyena de les Garrigues al Cogul per reclamar l'Eix Transversal de Ponent.

ACN. 16-04-2022.

Imatges del tall de carretera entre Granyena de les Garrigues i El Cogul.
Imatges del tall de carretera entre Granyena de les Garrigues i El Cogul.

Tractors i tanques tallant la carretera entre Granyena de les Garrigues i El Cogul.
Tractors i tanques tallant la carretera entre Granyena de les Garrigues i El Cogul.

Veïns de les Garrigues Altes han tallat aquest dissabte la carretera de Castelldans a Torrebesses, a l'alçada entre Granyena de les Garrigues (Garrigues) i el Cogul, per denunciar el deteriorament de la carretera i exigir la creació de l'Eix Transversal de Ponent, una via que connectaria la plana de l'Urgell amb les Terres de l'Ebre. L'acte, convocat per la comunitat de municipis de les Garrigues Altes, ha aplegat mig centenar de veïns i ha comptat amb la lectura del manifest i una caminada per un tram d'aquesta via, que ha quedat tallada durant 4 hores. Veïns de la zona denuncien el mal estat de la carretera i reclamen vies «dignes» per poder desplaçar-se als pobles del voltant i a les Borges Blanques.

El tall s'ha allargat quatre hores, de 10 a 14 h. Durant aquest temps, s'ha fet la lectura del manifest que ha continuat amb una caminada per la carretera. L'acte marxa lúdica ha aplegat una cinquantena de veïns i ha estat encapçalada per una pancarta sota el lema «Vies dignes, ja!».

La comunitat de municipis de les Garrigues Altes, però també la del Segrià Sec, fa temps que denuncien el mal estat del tram de carretera d'uns 15 quilòmetres que discorre entre Castelldans (Garrigues) i Torrebesses (Segrià). El problema és que aquesta via asfaltada és de titularitat municipal, però els pobles afectats diuen que no tenen els diners per arreglar-la i demanen que la titularitat l'assumeixi la Diputació de Lleida o la Generalitat.

«Són vies més supramunicipals que municipals i fem una reivindicació perquè la Diputació o la Generalitat n'assumeixin la titularitat i ens deslliurin d'una veritable sagnia que és per als nostres pressupostos», ha explicat l'alcalde de Granyena de les Garrigues, Francesc Esquerda.

El canvi de titularitat també permetria, a més de millorar l'estat de la via, configurar l'Eix Transversal de Ponent. Aquesta via, recollida al Pla Territorial Parcial de Ponent del 2007, connectaria l'A-2, a Bellpuig, amb l'Eix de l'Ebre (C-12), a Torrebesses i permetria vertebrar les comunicacions nord-sud a les Garrigues.

A la jornada també hi ha participat el president del Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, que també ha defensat la necessitat que Diputació o Generalitat assumeixin la titularitat de la carretera i ha assenyalat que aquesta via la utilitza el transport escolar, els serveis mèdics i el servei de recollida d'escombraries. «Són serveis bàsics que, si no tenim bones carreteres, són molt difícils de fer», ha exposat.

«És un desastre».

L'acte ha aplegat una cinquantena de veïns de les Garrigues Altes. Entre ells, Adrià Martí, del Cogul, que ha lamentat que la carretera es troba en un estat «inadmissible». De fet, ha convidat tothom que vulgui a veure l'estat en què es troba la carretera que utilitza a diari i que qualifica de «desastre».

En el mateix sentit s'ha expressat la veïna de Juncosa Sílvia Pallejà, que ha reivindicat la necessitat de disposar d'unes «vies segures i dignes» que ajudin a «connectar millor» els municipis entre ells i amb la capital de la comarca i que contribueixin, a la vegada, a revertir el despoblament. En el seu cas, ha explicat que a vegades evita passar per aquesta carretera i opta per fer recorreguts més llargs, tot i que afegeix que els serveis mèdics no tenen aquesta «opció» quan han de reaccionar a una emergència.

Enllaç de l’article original en català:

https://www.lleida.com/noticia_canal/tallen-la-carretera-de-granyena-de-les-garrigues-al-cogul-reclamar-leix-transversal-de


Enllaços relacionats:

Portar el tren fins la Seu i Andorra costaria 500 milions. Segre. C. Sans. Dimecres, 3 d’agost del 2022. Pàgina 10.

Confuci, l’AP-7 i aquells trens de la Costa Brava. El Periódico de Catalunya. Xavier Carmaniu Mainadé. Dijous, 9 de juny del 2022.

Tallen la carretera de Granyena al Cogul per reclamar l'Eix Transversal de Ponent. Nació Lleida. Diumenge, 17 d'abril de 2022.

Via lliure a dues noves línies ferroviàries que no toquen Barcelona. El País. Francesc Arroyo. Dijous, 29 de novembre del 2007.

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte