Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

Invents per a convertir els plàstics en hidrocarburs.

Deixalles plàstiques a Tailàndia.Us presentem tres articles que ens informen de diferents invents que converteixen les deixalles plàstiques en hidrocarburs útils per éssers emprats com a combustible. Una solució que permet buidar bona part de les deixalleries d’aquests tipus de residus, permetent una regeneració dels ecosistemes, així com netejar els mars i oceans. Amb la seva aplicació tampoc caldria construir i mantenir incineradores que es dediquin a cremar els plàstics contaminant la terra, l’aire i l’aigua, alliberant de tòxics els territoris on aquestes infraestructures hi són o poden ser presents.

Encara que puguin no ser certes les hipòtesis que el clima del planeta avança cap a un escalfament global i que els hidrocarburs siguin combustibles fòssils, l’eliminació dels residus plàstics és una necessitat ecològica de primer ordre, que fins i tot es pot dur a terme amb més facilitat si les energies renovables i lliures arriben a ser aplicades sistemàticament pel conjunt de la Humanitat.

Equip del Centre d’Estudis Joan Bardina.
Dimecres, 8 de juliol del 2020.


La màquina que converteix plàstics en combustibles.

Nueva Mujer. Logotip.Nueva Mujer. Dimecres, 19 de febrer del 2014.

La màquina que converteix plàstics en combustibles.

El plàstic pot tenir una segona reencarnació com a combustible, segons ha demostrat l'empresa japonesa Blest, amb una màquina sorprenentment senzilla, capaç de convertir el plàstic en gasolina, dièsel o querosè.

Per Johanna Navea.

Dimecres, 19 de febrer del 2014, a les 11h2’.

Envasos plàstics no els llenço.

El plàstic és un material lleuger, flexible, versàtil i barat, però també és una de les majors amenaces per al medi ambient. El 90% de les bosses de plàstic acaba en els abocadors i autèntiques illes de plàstic que s'estenen pels oceans. Milions de peixos i ocells marins moren cada any per menjar fragments de plàstic que confonen amb aliment.

No obstant això, el plàstic pot tenir una segona reencarnació com a combustible, segons ha demostrat l'empresa japonesa Blest, amb una màquina sorprenentment senzilla, capaç de convertir el plàstic en gasolina, dièsel o querosè.

Akinori Ito.

El seu inventor, Akinori Ito, explica com funciona la «Caixa Màgica» la qual només pesa 50 quilos i és capaç de convertir 1 quilo de plàstic en 1 litre de gasolina.

Ha distribuït la màquina en diversos països en els quals el plàstic resulta un problema mediambiental de primer ordre. Ito creu que en el moment en què la gent comenci a considerar el plàstic usat com un combustible i no com un desaprofitament canviarà la seva actitud cap a aquell i, eventualment, convertirà els escombriaires en una sort de camps petrolífers de segona generació.

La màquina de Blest Company va ser presentada en una fira japonesa fa ja tres anys, encara que ha saltat a la fama recentment gràcies a un vídeo gravat pel fundador de Best, Akinori Ito. En aquell podem observar el procés de com s'introdueix el plàstic en un dipòsit, la màquina s'escalfa fins a fondre el plàstic i el gas resultant travessa, mitjançant un tub, en un dipòsit d'aigua freda que converteix el gas en petroli i, posteriorment, en qualsevol derivat del mateix que pugui ser utilitzat com a combustible: gasolina, gasoil o querosè.

Blest. Plàstic a hidrocarbur.

La idea de convertir el plàstic en combustible no és nova. Una instal·lació industrial a Maryland (els EUA) sosté ser capaç de produir barrils de petroli a menys de 10 dòlars la unitat a partir de plàstic inservible. Per part seva, l'empresa GRC va presentar en 2007 una màquina microones per a convertir el plàstic en hidrocarburs, com a dièsel o gas. En aquell cas la proporció anunciava era de 5 litres de gasolina per cada 9 quilos de plàstic.

Lamentablement la conversió de plàstic en petroli planteja diversos dubtes entorn de l'eficiència energètica es gasta més energia de la que s'obté en el procés?, perquè en el procés s'alliberen molècules de clorina i èter altament contaminants. Encara haurem d'esperar a veure si aquest procés pot realitzar-se a grans escales i poder per fi donar-li un ús a les milers de tones de plàstics que contaminen el nostre planeta.

Font: Màquina per a convertir bosses de plàstic en combustible.

Enllaç de l'article original en castellà:

https://www.nuevamujer.com/lifestyle/2014/02/19/la-maquina-que-convierte-plasticos-en-combustibles.html


Una màquina que converteix el plàstic en gasolina.

LaInformación. Logotip.Lainformación. Dimecres, 25 d'agost del 2010.

Opinió.

Una màquina que converteix el plàstic en gasolina.

Futuretech. 25-8-2010. 21h51’.

El plàstic és un dels grans invents del segle XX: un material lleuger, flexible, versàtil i barat. També és una de les majors amenaces per al medi ambient: el 90% de les bosses de plàstic acaba en els abocadors, i autèntiques illes de plàstic s'estenen pels oceans. Milions de peixos i ocells marins moren cada any per menjar fragments de plàstic que confonen amb aliment.

Per a produir les 260 milions de tones de plàstic que consumeix el món cada any es requereix el 7% de la producció anual de petroli. En conseqüència, el plàstic pot tenir una segona reencarnació com a combustible, segons ha demostrat l'empresa japonesa Blest, amb una màquina sorprenentment senzilla, capaç de convertir el plàstic en gasolina, dièsel o querosè.

La «Caixa Màgica» només pesa 50 quilos i és capaç de convertir 1 quilo de plàstic en 1 quilo de gasolina. El procediment és el següent, segons s'explica en aquest vídeo: s'introdueix el plàstic en un dipòsit, la màquina s'escalfa fins a fondre el plàstic i el gas resultant travessa mitjançant un tub un dipòsit d'aigua freda que converteix el gas en petroli i, posteriorment, en qualsevol derivat del mateix que pugui ser utilitzat com a combustible: gasolina, gasoil o querosè.

El seu inventor, Akinori Ito, ha distribuït la màquina en diversos països en els quals el plàstic resulta un problema mediambiental de primer ordre. Ito creu que en el moment que la gent comenci a considerar el plàstic usat com un combustible i no com un desaprofitament canviarà la seva actitud cap a aquell i, eventualment, convertirà els escombriaires en una sort de camps petrolífers de segona generació.

La màquina de Blest Company va ser presentada en una fira japonesa fa ja tres anys, encara que ha saltat a la fama recentment gràcies a un vídeo enregistrat pel fundador de Best, Akinori Ito, que va aconseguir la portada de Digg.

La idea de convertir el plàstic en combustible no és nova. Una instal·lació industrial a Maryland (els EUA) sosté ser capaç de produir barrils de petroli a menys de 10 dòlars la unitat a partir de plàstic inservible. Per part seva, l'empresa GRC va presentar en 2007 una màquina microones per a convertir el plàstic en hidrocarburs, com a dièsel o gas. En aquell cas la proporció anunciava era de 5 litres de gasoil per cada 9 quilos de plàstic.

Possibilitats de comercialització: La conversió de plàstic en petroli planteja diversos dubtes entorn de l'eficiència energètica (es gasta més energia de la que s'obté en el procés?) i mediambiental, perquè en el procés s'alliberen molècules de clorina i èter altament contaminants.

Més dades sobre el desastre del plàstic.

Gràcies, Juanpi, per la tramesa!

Enllaç de l'article original en castellà:

https://www.lainformacion.com/opinion/futuretech/una-maquina-que-convierte-el-plastico-en-gasolina/4513/


Nova tècnica converteix residus plàstics en combustible.

Anthropocene. Logotip.Anthropocene. Dimecres, 3 d'abril del 2019.

Daily Science.

Plàstic. Combustible. Contenidors. Foto: Carsten ten Brink, Flickr Creative Commons.
Foto: Carsten ten Brink, Flickr Creative Commons.

Nova tècnica converteix residus plàstics en combustible.

Per Prachi Patel. Dimecres, 3 d'abril del 2019.

Traduït per María Fernanda Enríquez.

Una estratègia per a combatre la contaminació plàstica és convertir els oceans d'escombraries plàstiques en una cosa valuosa. L'últim en aquest enfocament prové d'un equip de la Universitat de Purdue, que ha ideat un mètode per a convertir un plàstic d'ús comú en oli. El procés, presentat en ACS Sustainable Chemistry and Engineering, és més eficient en energia que reciclar o cremar residus de plàstic, segons els investigadors.

Al voltant de sis bilions de tones de residus plàstics s'han generat a tot el món en els darrers 50 anys. Aquestes escombraries es reciclen molt poc, i prop del 80 per cent d'aquelles s’amunteguen en abocadors o en l'entorn natural, on danya la vida silvestre, filtra substàncies químiques nocives i emet gasos d'efecte d'hivernacle.

Gairebé una quarta part de tots els residus plàstics és polipropilè, que s'usa per a fer coses com a recipients d'aliments, ampolles, canonades i roba. Així que l'enginyera química Linda Wang i els seus col·legues van centrar els seus esforços a reutilitzar aquest tipus de plàstic. Els plàstics són hidrocarburs que estan fets de petroli i es poden convertir de nou en combustible líquid. Els investigadors normalment han usat un procés anomenat piròlisi per a fer això, que requereix escalfar els plàstics a una temperatura alta.

L'equip de Purdue utilitza una tècnica anomenada processament hidrotermal. Uns altres l’han emprat abans per a convertir altres tipus de matèries primeres plàstiques en petroli, però el rendiment d'aquests processos ha estat baix. Wang i els seus col·legues col·loquen el polipropilè en un reactor ple d'aigua i l'escalfen a temperatures que oscil·len entre 380 i 500 °C durant cinc hores a una pressió de 23 mega pascals. A altes temperatures i pressió, l'aigua descompon el plàstic i el converteix en oli.

Els investigadors van aconseguir transformar el 91% del plàstic en oli. L'oli, que és una barreja de diferents compostos d'hidrocarburs, es pot utilitzar per a fer blocs d'edificis per a gasolina i altres combustibles i productes químics.

L'anàlisi preliminar de l'equip mostra que el procés de conversió utilitza menys energia i produeix menys emissions que la incineració de plàstics de polipropilè o el reciclatge mecànic. Ara, l'equip està treballant per a optimitzar el procés de conversió per a produir combustibles de gasolina o dièsel d'alta qualitat.

Font: Wan-Ting Chen, Kai Jin and Nien-Hwa Linda Wang. Ús d'aigua supercrítica per a la liqüefacció de polipropilè en petroli. ACS Sustainable Chem. Eng. 2019.

Enllaç de l'article original en castellà:

https://www.anthropocenemagazine.org/2019/04/nueva-tecnica-convierte-residuos-plasticos-en-combustible/


Enllaços relacionats:

Descoberts abundants jaciments de petroli a la Xina. La Vanguardia. Russia Today.

Miguel Ángel Montesinos: «La nostra fàbrica de producció i envasament a València serà la primera "plastic free" d’Europa». BioEco Actual. Oriol Urrutia.

La denúncia: polèmica pel tractament de purins a Juneda i Miralcamp. TV3, 6-11-2019.

Sharon Lerner: «Les solucions al plàstic que proposa la indústria sempre impliquen continuar amb la seva producció i fins i tot incrementar-la».

L'aire que respirem ens mata. David Colell.

Incineradora a Juneda? Xavier Garcia Pujades.

Pau Palau Puigpinós: «La gent acostuma a comparar preus, no qualitat».

La nova Tracjusa, un perill a costat de casa. Marcel Estrada.

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte