Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

El Capital disfressat de ciència.

Directa. Logotip.La Directa. Dijous, 16 de maig del 2019.

Opinió.

El Capital disfressat de ciència.

L'autor, professor de la Universitat de Lleida i membre de «Som lo que sembrem», posa el focus en la iniciativa «Ciencia en el Parlamento», que es va presentar ara fa uns mesos al Congrés dels Diputats espanyol i que està impulsada per les institucions públiques i pels grans lobbys i empreses del sector farmacèutic i tecnològic.

La Ciencia en el Parlamento (La Ciència en el Parlament). Foto d’arxiu.
La Ciencia en el Parlamento (La Ciència en el Parlament). Foto d’arxiu.

Joserra Olarieta. SomLoQueSembrem.
Doctor en enginyeria agrònoma i membre de Som lo que sembrem.

El novembre passat es va presentar al Congrés dels Diputats espanyol l’autoanomenada «iniciativa ciutadana independent» que porta per nom Ciencia en el Parlamento i que pretén «assessorar» als membres d’aquesta institució en «temes científics».

Després de la vergonya del suposat assessorament científic proporcionat per l’Institut d’Estudis Catalans i el Consell Català de la Comunicació Científica al Parlament de Catalunya amb motiu de la Iniciativa Legislativa Popular que la plataforma Som lo que Sembrem va presentar l’any 2009, és necessari saber d’on poden venir els cops.

Els organitzadors d’aquesta iniciativa ciutadana independent són el mateix Congrés espanyol (institució política com cap altra), la Fundación Fecyt (fundació del Ministerio de Ciencia, i per tant, tan política com aquest), i la Fundación Cotec para la Inovación. Aquesta fundació està presidida per l’exministra Cristina Garmendia, qui també va ser directiva de diferents empreses de biotecnologia i de la CEOE. La presidència dels patrons de Cotec està ocupada per Ysios Capital, empresa de capital risc que gestiona 191 milions d’euros que inverteix en «les indústries de la salut i la biotecnologia», i en l’equip directiu de la qual apareix la mateixa Cristina Garmendia. A la Fundación Cotec també hi són des de Caixa Bank, Telefonica, Deloitte, Suez, BBVA, Iberdrola, i Indra... fins a Fiesta Hotels & Resorts. Ciutadans? Independents?

Però per una iniciativa que s’autoanomena independent, torna a ser sorprenent que també tingui entre els seus col·laboradors a tot un seguit de grans empreses, com per exemple les farmacèutiques i les seves fundacions.

Entre els col·laboradors de la iniciativa, doncs sí, es poden trobar universitats, centres d’investigació, i associacions de científics. Però per una iniciativa que s’autoanomena independent, torna a ser sorprenent que també tingui entre els seus col·laboradors a tot un seguit de grans empreses, com per exemple les farmacèutiques (GlaxoSmithKline, Takeda, Hefame) i les seves fundacions (Lilly, Pfizer, Roche, Gadea). I és clar, també hi són les biotecnològiques, com Iden Biotechnology, empresa navarresa que inclou dins el seu «comitè d’experts» alguns antics alts directius i treballadors de Monsanto Europa, i que en el consell d’administració barreja representants d’empreses públiques, com Sodena (empresa de capital risc del Govern de Nafarroa), i de fons de capital risc, com CRB Inverbio.

A Ciencia en el Parlamento també hi són les fundacions de les biotecnològiques. Entre elles, Antama, fundació de les grans empreses de biotecnologia agrícola que «té com a finalitat la promoció de les noves tecnologies aplicades a l’agricultura, el medi ambient, i l’alimentació». Per a fer-nos una idea del que pot buscar aquesta fundació en el Parlament només cal llegir les darreres notícies que ressalta a la seva web: «Assessors científics de la Comissió Europea alerten del risc de regular les noves tecnologies d’edició genètica baix la directiva dels OMG» i «Un informe conclou que el Brexit és una gran oportunitat perquè el Regne Unit trenqui amb la restrictiva legislació europea sobre millora genètica vegetal». Assessorament o lobby feroz?

També hi col·laboren molt les associacions patronals: Aces, patronal de la sanitat privada; Ineustar, associació espanyola d’empreses dedicades a la construcció i manteniment d’instruments i instal·lacions científiques; i, és clar, Asebio, l’olla barrejada que inclou, entre d’altres, empreses de biotecnologia i empreses de capital risc, incloent-hi Bayer, Caixa Capital Risc, Grifols, Esteve, Monsanto, Merck, Ysios Capital...

Molt sorprenent és també l’abundància entre aquests col·laboradors de companyies de relacions públiques: Berbes Asociados, «l’empresa líder en consultoria de comunicació a Madrid», que compta entre els seus clients amb Asebio, AstraZeneca, Biogen, GlaxoSmithKline, Merck, Novartis, i Pfizer; Weber Shandwick, multinacional de les relacions públiques; Edelman Spain, agència internacional de comunicació registrada al pompós Registre de Grups d’Interès de la Unió Europea, és a dir, al grup de lobbys; Cariotipo MH5, consultors de lobby i relacions públiques que «entén la comunicació com una eina estratègica que contribueix a assolir els objectius de les corporacions». També col·labora CeleraAcceleradora de persones» (sic)), una mena de caça-talents, on estan ficades la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Rafael del Pino, que va ser creada pel fundador de Ferrovial, i que l’any passat va organitzar una xerrada de Manuel Valls a Barcelona, i una altra d’Antonio Garrigues Walker i Susana Griso sobre «nacionalismes i populismes»...

I com no, a Ciencia en el Parlamento hi col·laboren també els fons de capital risc com l’abans esmentat CRB Inverbio, gestora de capital risc en biotecnologia, «ciències de la vida», i salut, i Axa, multinacional francesa d’assegurances i gestió d’inversions.

Potser només va ser per casualitat, però pocs dies després de la presentació al Congrés de Ciencia en el Parlamento, el govern espanyol anunciava un pla contra les pseudociències i pseudoteràpies. Tot recordant que Mario Bunge, la referència de capçalera en aquest tema, inclou «l’Economia tal com s’explica comunament» com una de les que ell considera com a pseudociències, vaig buscar a fons quines mesures s’utilitzarien per lluitar contra aquesta pseudociència que creu en una mà invisible i que sempre recepta les mateixes pseudoteràpies. I no vaig trobar res, el que és sorprenent perquè aquesta Economia ha produït molta misèria, destrucció, i morts al llarg de la Història. Però és clar, tot i que la Ciència no ho ha demostrat, una gran veritat és que el gos no mossega la mà que li dóna menjar.

Enllaç de l’article original en català:

https://directa.cat/el-capital-disfressat-de-ciencia/


Creative Commons.Llicència Creative Commons.
Reconeixement No Comercial Sense Obra Derivada 2.5.

Sou lliure de copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra amb les condicions següents:

Reconeixement.Reconeixement. Heu de reconèixer el crèdit de l'obra de la manera especificada per l'autor o el llicenciador.

No comercial.No comercial. No podeu utilitzar aquesta obra amb finalitats comercials.

Sense obres derivades.Sense obres derivades. No podeu alterar, transformar o generar una obra derivada d'aquesta obra.

Quan reutilitzeu o distribuïu l'obra, heu de deixar ben clars els termes de la seva llicència. // Algunes d'aquestes condicions poden no aplicar-se si obteniu el permís del titular del dret d'autor. El dret derivat d'ús legítim o qualsevol altralimitació reconeguda per la llei no queda afectada per l'anterior. // Aquesta publicació té una llicència Creative Commons Attribution-NoDerivs-NonCommercial. Per veure una còpia d'aquesta llicència visiteu: http://creativecommons.org/licences/by-nc-nd/2.5/es o envieu una carta a Creative Commons. 559 Nathan Abbot Way, Stanford, California 94305, USA.


Enllaços relacionats:

L'estació de tractament d'aigua d’Iznájar doblarà la seva capacitat. El Día de Córdoba.

Part de la població de la capital beurà aigua sense gust a clor. El Periòdic d'Andorra.

Detecten cocaïna, fàrmacs i plaguicides en crustacis de rius britànics. Canal 3/24. Xavier Duran.

Una casa alemanya desenvolupa un producte efectiu contra la Xylella. La Opinión de Málaga.

Sí a les medicines tradicionals i complementàries en la sanitat pública. Tu pagues, tu decideixes. La Dolça Revolució de les plantes medicinals.

Jordi Munnshe entrevista a Almudena Ramón Cueto, pionera de la regeneració neural per glia envoltant olfactòria.

Richard J. Roberts: «El fàrmac que cura del tot no és rendible».

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte