Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

Nou informe de l'ONU: s'aproxima el col·lapse de la civilització?

ONU. Logotip.En el següent article se'ns informa d'un estudi de l'ONU on se'ns adverteix de la fi de la nostra civilització, coincidint amb un altre informe semblant publicat poc abans per la NASA.

Davant la necessitat de solucionar els diferents problemes col·lectius als quals s'enfronta la civilització humana del planeta en el seu conjunt, el principal obstacle provindrà de la poderosa minoria dels qui participen dels beneficis a curt termini d'aquests problemes.

La nostra proposta de Sistema General estableix el principi de transparència com a condició prèvia per a la exercici de la responsabilitat de cada acte econòmic, la qual cosa pot facilitar el compromís dels més rics i de la sencera societat amb l'eliminació de la misèria material i la incorporació de les exigències de l'ecologia en tots els àmbits de l'activitat humana. L'incentiu de la transparència no només pot impulsar una societat cada vegada més pacificadora entre les diverses nacions i col·lectius humans, sinó també dels humans cap a la Naturalesa de la qual aquests mateixos humans depenen.

Russia Today. Logotip.RT Actualitat / Ciència.
http://es.rt.com/w8t
Nou informe de l'ONU: s'aproxima el col·lapse de la civilització?
Publicat: 27 març 2014 | 03:40 GMT Darrera actualització: 27 mar 2014 | 03:50 GMT.

© REUTERS Feisal Omar.
© REUTERS Feisal Omar.

Un nou estudi de l'ONU filtrat a la premsa i els seus enfocaments principals coincideixen amb un recent informe de la NASA que sosté que si el canvi climàtic continua la civilització s'enfrontarà a conseqüències difícils de superar.

D'acord amb un informe de l'Organització Meteorològica Mundial elaborat al Japó per més de 60 prestigiosos experts en l'escalfament global, el canvi climàtic li ofereix a la humanitat riscos molt més immediats i perillosos del que es creia.

Així, adverteixen els autors d'aquest informe la versió definitiva encara no ha estat publicada, en un període d'entre quatre i vuit dècades el canvi del clima -els impactes, com les sequeres del nord de Mèxic o els forts huracans de l'any passat, ja s'han fet realitat (http://actualidad.rt.com/actualidad/view/115869-clima-2013-peor-ano-humanidad-medioambiente)- podria provocar problemes globals com fam, malalties, sequeres, inundacions i guerres pel accés als recursos.

«És clar que no estem preparats per als esdeveniments que estem veient», diu Chris Field, l'autor principal de l'informe de l'Institut Carnegie de Ciències a Califòrnia, citat per l'agència AP (http://bigstory.ap.org/article/big-climate-report-warming-big-risk-people).

Riscos globals per a la civilització.

Desigualtat social: Amb un enfocament relativament nou els científics revelen que hi ha relació entre l'augment de la temperatura i la generalització de la pobresa. Així, sostenen, el creixement econòmic i la reducció de la pobresa s'alentiran i els ingressos totals del món podrien disminuir.

Augment de la violència: La manca de recursos naturals com l'aigua potable serà un factor desestabilitzador en les pròximes dècades i, encara que no portarà a guerres obertes, aguditzarà els conflictes ja existents.

Increment de les malalties: Les sequeres, la manca d'aliments, la pobresa i altres problemes potencials deguts a l'augment de la temperatura i el canvi climàtic podrien accelerar el desenvolupament i la propagació de malalties cròniques i infeccions, la qual cosa, juntament amb altres factors, donaria un matís apocalíptic a la civilització moderna.

Fam: Per a l'any 2050 els preus mundials augmentarien entre un 3% i 84% a causa dels canvis de temperatura i els patrons de pluja, cosa que sumat al possible empobriment de significativa part de la població provocaria fam en diverses regions del món. Cal assenyalar que, només durant la pròxima dècada, la producció mundial de cereals es reduiria en un 2%, mentre que la demanda creixerà.

Menys aigua potable disponible: Per cada grau centígrad suplementari, en el món hi haurà menys aigua disponible. A més, l'actual contaminació de l'aigua podria reduir, per al 2080, encara més l'accés a l'aigua potable per a la població. S'estima que un 7% de la població mundial no tindrà accés a aquest recurs vital.

No obstant això, consolen els investigadors, encara hi ha temps per prendre mesures i evitar la catàstrofe, tot i que, -adverteixen- si el fràgil balanç climàtic s'altera, aquests problemes latents podrien accentuar-se dràsticament.

Cal assenyalar que aquestes conclusions coincideixen amb els resultats de l'informe sobre el col·lapse (http://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2014/mar/14/nasa-civilisation-irreversible-collapse-study-scientists) irreversible de la civilització industrial elaborat pel Goddard Space Flight Center de la NASA. D'acord amb els seus autors, el canvi climàtic està estretament relacionat amb el desenvolupament insostenible, de manera que la civilització industrial global podria ensorrar en els pròxims decennis a causa de l'explotació irresponsable dels recursos i la distribució cada vegada més desigual de la riquesa.

Enllaç a l'article original en castellà:

http://actualidad.rt.com/ciencias/view/123533-onu-colapso-cambio-climatico


Enllaços relacionats:

El primer estat de dret del món.

Els rics acabaran amb la nostra civilització, segons un estudi de la NASA.

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte