Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

Mentalitat global i especialitat.

Ulleres sobre de llibre.Qui surt damnificat si un arquitecte fa construir una casa deficient i aquesta s'ensorra? No és l'arquitecte, sinó l'inquilí. Qui pateix un accident si un fabricant de cotxes construeix un cotxe defectuós? No és el fabricant, sinó el conductor i els passatgers. Qui perd el judici si l'advocat no ofereix una bona defensa? No és l'advocat, sinó el client. Qui mor si el terapeuta erra en el seu diagnòstic o bé en el tractament? No és el terapeuta, sinó el pacient.

Tot i així, ni com a inquilins, ni com a conductors, ni com a clients, ni com a pacients podem saber-ho tot alhora sobre arquitectura, sobre fabricació de cotxes, sobre dret i sobre salut. No podem aspirar a l'autogestió en tot i per tot. Podem tenir una mentalitat global, saber allò que és essencial de cada cosa, allò que permet avançar en el dia a dia quotidià de cada vessant de la realitat. Però davant de decisions importants i situacions compromeses, la persona que exerceix de bona especialista és la millor companya de viatge per a una persona amb una bona mentalitat global, que cerca l'assessorament en aquella part de la realitat que l'especialista coneix més a fons.

En canvi, si una persona no disposa d'una mentalitat global, tendirà més fàcilment a dipositar la seva plena confiança en l'especialista. Llavors és aquest qui es constitueix en autoritat sobre l'altra i qui arrisca la sort de la persona que està sent assessorada dins la matèria tractada. En el pitjor dels cassos, la persona assessorada podrà ser més fàcilment enganyada i manipulada, o en el millor dels cassos no acabarà d'entendre perquè ha estat encertada la decisió del bon especialista amb qui s'ha relacionat o si l’encert ha estat fruit o no de la casualitat.

Sovint, en les nostres societats actuals, una errada greu de l'especialista no sol acabar amb una exigència de responsabilitat compensatòria des d'aquest cap a la persona assessorada, sinó que la seva errada sol quedar impune, o la víctima es veu incapaç d'iniciar i costejar una denúncia fonamentada contra el mal especialista, cercant altres especialistes més responsables sota forma de pèrits i testimonis.

El Model filosòfic global de coneixement de la realitat de Lluís Maria Xirinacs, «Globàlium», és una eina utilíssima per afrontar els diferents reptes i decisions que la vida va presentant al davant de cadascú, doncs ajuda a prendre millors decisions quotidianes, però també facilita escollir l'especialista amb el qual es prendran les decisions més transcendents i prendre-les de manera cogestionada.

Convé saber també que un especialista pot saber molt d’una determinada matèria, però ho fa des del coneixement acadèmic establert per la societat i la cultura on viu. El coneixement establert dins del sistema d’una civilització o cultura pot ser bo per resoldre determinats problemes, i ser pèssim per resoldre’n d’altres. Per exemple, la civilització occidental s’està tornant una bona fabricant d’artefactes, però oficialment considera que determinats problemes no tenen solució.

El fet que dins del sistema d’una cultura no se sàpiga resoldre un determinat problema no vol dir que no existeixi una solució millor provinent d’un altre sistema, una altra civilització o dins d’una solució alternativa al sistema oficial dins la mateixa civilització. Raó de més perquè la persona que vol emprar una mentalitat global sàpiga cercar solucions allà on aquestes resten limitades en els paradigmes establerts del seu entorn més proper.

Brauli Tamarit Tamarit.
Dijous, 8 de març del 2018.

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte