Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

El cas d'extradició d’Assange és un atac sense precedents a la llibertat de premsa. Per què llavors els mitjans de comunicació ho ignoren àmpliament?

Investigaction. Logotip.Investigaction. Dilluns, 12 d'octubre del 2020.

Patrick Cockburn.
Patrick Cockburn
.

El cas d'extradició d’Assange és un atac sense precedents a la llibertat de premsa. Per què llavors els mitjans de comunicació ho ignoren àmpliament?

Assange i Wikileaks van fer tot el que els periodistes han de fer en haver trobat informació important sobre les malifetes del govern dels EUA i haver-la comunicat al públic.

Free Assagne.

El silenci dels periodistes de Gran Bretanya i els Estats Units sobre l'extradició del fundador de Wikileaks, Julian Assange, els fa còmplices de la criminalització per part del govern estatunidenc de les activitats de recopilació d'informació.

Durant les darreres quatre setmanes, en un tribunal d’Old Bailey a Londres, els advocats del govern dels Estats Units han sol·licitat l'extradició d’Assange als Estats Units per a fer front a 17 càrrecs en virtut de la Llei d'Espionatge del 1917 i un càrrec de pirateria informàtica. En el centre del seu cas està l'acusació que en permetre que diversos cables diplomàtics i militars classificats dels EUA hagin circulat el 2010, Assange i Wikileaks van posar en perill la vida dels agents i informants dels EUA.

Una de les moltes peculiaritats d'aquest estrany cas és que les proves són inexistents. El Pentàgon ha admès que no ha pogut trobar ni una sola persona que treballi per als Estats Units i que hagi estat assassinada com a resultat de les revelacions de Wikileaks. Aquest fracàs no es va deure a la manca d'esforç: el Pentàgon havia creat una força militar, desplegant 120 agents de contraespionatge, per a trobar almenys una víctima que pogués atribuir-se a Assange i els seus col·legues, però no va trobar res.

Altres acusacions contra Assange presentades pels advocats del govern dels EUA són igualment poc convincents o palesament falses, no obstant això, ell mateix segueix en perill real de ser enviat a una presó de màxima seguretat als EUA després de la decisió del tribunal el 4 de gener. Una vegada allí, s'enfrontaria a una sentència de 175 anys i, no importa quant de temps estigui empresonat, és probable que el passi en solitari en una petita cel·la.

El cas Assange crea un precedent que planteja una amenaça mortal per a la llibertat de premsa a la Gran Bretanya. Si s'extradeix a Assange, qualsevol periodista que publiqui informació que les autoritats estatunidenques considerin secreta, per molt coneguda o inofensiva que sigui, s'arrisca a ser extradit per a ser jutjat als Estats Units. El Secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, diu que els no-americans com Assange no gaudeixen dels drets a la llibertat d'expressió garantits per la Primera Esmena.

El resultat del judici d'extradició d’Assange és un punt d'inflexió crucial per a determinar si Gran Bretanya i els Estats Units continuaran avançant cap a una «democràcia antiliberal» com ho han fet Turquia, Hongria, el Brasil, l'Índia i Filipines. El que Assange i Wikileaks han fet –obtenir informació important sobre les accions i malifetes del govern dels EUA i comunicar-la al públic– és exactament el que tots els periodistes han de fer.

El periodisme consisteix en revelar informació important a les persones perquè puguin jutjar el que està succeint en el món, i les accions del seu govern en particular. Les revelacions de Wikileaks el 2010 es van diferenciar d'altres grans primícies periodístiques, només pel seu volum –251.287 cables diplomàtics, més de 400.000 informes militars classificats de la guerra de l'Iraq i 90.000 de la guerra de l'Afganistan– i perquè eren més importants. (Per a una divulgació completa: vaig donar una declaració llegida en la cort aquesta setmana per a explicar el significat de les revelacions de Wikileaks).

Protesta per Assagne.

Sorprenentment, els comentaristes britànics i estatunidencs estan en un estat de negació respecte a considerar que el que li està succeint a Assange podria succeir-los a ells. Estranyament, sostenen que ell no és un periodista, encara que l'administració Trump accepta implícitament que ho és, ja que l'està demandant per les seves activitats periodístiques. El motiu és obertament polític. Un dels absurds de la demanda és l'afirmació que els funcionaris designats per Trump proporcionen una guia fiable i objectiva de l'amenaça que representen les revelacions de Wikileaks per als Estats Units.

Per què els mitjans de comunicació britànics guarden silenci davant el sinistre precedent que s'ha assegut per a ells mateixos, en cas d'investigar les accions d'un govern estatunidenc que no oculta la seva hostilitat cap al periodisme crític? Fa deu anys, The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel i El País van publicar en els seus portades extractes dels documents de Wikileaks durant diversos dies, però fa ja temps que es van distanciar del seu fundador. No obstant això, per molt que desitgin el contrari, el seu futur està lligat al seu destí.

Alan Rusbridger, l'ex director de The Guardian en la gestió del qual es van publicar els cables i periòdics de guerra, ho va deixar clar en una entrevista, dient que no tenia cap dubte sobre el mal que s'està fent a la llibertat de premsa. «Independentment del que pensem d’Assange», va dir, «per la qual cosa se li està atacant és igual o similar [al que] han fet molts periodistes, per la qual cosa em sorprèn que no hi hagi més gent que entengui que aquest cas tindrà implicacions inquietants per a tots els periodistes».

En efecte, el perill per a una premsa veritablement lliure és tan evident que és difícil entendre per què els mitjans de comunicació, en general, han ignorat el tema. El coronavirus és una raó, però el tractament d’Assange i Wikileaks com a pàries precedeix a l'epidèmia. Els crítics es pregunten si és realment un periodista, encara que és clarament un periodista de l'era electrònica, que publica la informació en brut, d'una manera diferent als periòdics tradicionals, la ràdio i la televisió. Les seves opinions polítiques són obertament radicals, la qual cosa ha alienat encara més a molts comentaristes.

No obstant això, molt més important per a aconseguir que Assange deixés de ser percebut com un heroi en la lluita contra el secret d'Estat i passés a ser un personatge inacceptable, van ser les denúncies de violació que es van fer en contra seva, a Suècia el 2010. Això va conduir a una recerca de la Fiscalia General de Suècia que va continuar durant nou anys, es va abandonar tres cops i es va reiniciar tres cops, abans que finalment s'abandonés l'any passat en acostar-se la data de prescripció. Assange mai no ha estat acusat de res, i res d'això té a veure amb el judici d'extradició, però ajuda a explicar per què bona part dels mitjans de comunicació ha ignorat o minimitzat aquest judici a Old Bailey. Molts membres de la dreta política sempre van creure que Assange mereixia estar a la presó i molts progressistes van considerar que les acusacions de violació eren suficients per a execrar-lo.

Daniel Ellsberg, qui va filtrar documents del Pentàgon als mitjans de comunicació el 1971, va declarar davant el tribunal que havia divulgat la història secreta de la guerra de Vietnam per a mostrar al públic que la guerra continuava, encara quan els seus autors sabien que no es podia guanyar. Va dir que Assange havia fet pràcticament el mateix, aquesta vegada respecte a les guerres a l'Iraq i l'Afganistan, i que els documents del Pentàgon i les revelacions de Wikileaks eren similars en tots els aspectes.

La saga de Julian Assange i Wikileaks és ara tan llarga i complicada que val la pena recordar l'esclaridora llum que llancen sobre les activitats del govern dels EUA a l'Afganistan, l'Iraq i altres llocs. Jo mateix vaig utilitzar per primera vegada la informació revelada l'estiu del 2010 per a explicar per què el govern afganès, recolzat per 90.000 tropes estatunidenques, no estava guanyant una guerra que Washington deia estar lliurant en defensa de la democràcia.

Vaig citar un informe d'un funcionari d'assumptes civils dels Estats Units a Gardez (l'Afganistan) el 2007, que deia que un membre del consell provincial afganès de la ciutat li havia informat sense embuts que «l'opinió general dels afganesos és que l'actual govern és pitjor que el dels talibans». El funcionari estatunidenc va lamentar que tot això era completament cert. La raó s'explica en un altre informe estatunidenc de data 22 d'octubre del 2009, aquesta vegada des de Balkh, en el nord de l'Afganistan, que descriu com els soldats i la policia afganesos maltractaven els civils locals que es negaven a cooperar en una recerca. Vaig escriure que l'informe oficial dels Estats Units deia que «un cap de policia de districte va violar a una jove de 16 anys i quan un civil va protestar, el cap de policia va ordenar el seu guardaespatlles que li disparés». El guardaespatlles es va negar a fer-ho i el cap de policia li va disparar a aquest.

Aquestes revelacions expliquen per què la guerra afganesa contínua i desenes de milers de persones han mort, i per què el govern dels EUA està tan interessat en posar Assange a la presó per la resta de la seva vida.

Patrick Cockburn és un guardonat columnista independent especialitzat en l'anàlisi de l'Iraq, Síria i les guerres d'Orient Mitjà. Va realitzar estudis de postgrau en l'Institut d'Estudis Irlandesos de la Universitat de Queens a Belfast i ha escrit sobre els efectes dels disturbis en la política irlandesa i britànica a la llum de la seva experiència. Ha treballat per a The Independent des de 1990. En 2014, va anunciar l'ascens del Daesh.

Traduït de l'anglès per Amèrica Rodríguez per a Investig’Action.

Font: The Independent.

Enllaç de l'article traduït al castellà:

https://www.investigaction.net/es/el-caso-de-extradicion-de-assange-es-un-ataque-sin-precedentes-a-la-libertad-de-prensa-por-que-entonces-los-medios-de-comunicacion-lo-ignoran-ampliamente/

Enllaç de l'article original en anglès:

https://www.independent.co.uk/voices/julian-assange-trial-extradition-us-trump-wikileaks-press-freedom-b747774.html


Enllaços relacionats:

Anglaterra. Carta oberta de la mare de Julian Assange al món. Christine Ann Assange. Resumen Latinoamericano. Dimecres, 29 de desembre de 2021.

El Servei Secret rus compra màquines d'escriure per temor a filtracions com en el «cas Snowden». ABC. Dijous, 11 de juliol del 2013.

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte