Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

La sobirania monetària la mare de totes les sobiranies. (...O el què hauríem d’esperar del programa de «Salvados»).

Enric Duran.Enric Duran Giralt.
02/05/2015.

La societat de l’espectacle té aquestes coses, de poder proporcionar-nos un programa sobre dues persones que s’han enfrontat al sistema bancari i a l’status quo, escenificant-ho com un episodi més de la guerra d’audiències entre diferents televisions.

Per això, els experts en gran públic, deuen haver aportat que el que interessaria a les masses són les històries de «lladres de bancs», orgullosos de la seva malifeta, més enllà de les causes reals de les seves accions. I especialment devien concloure que seria sucós el fet que un d’ells, jo mateix, sigui «pròfug» de la justícia espanyola.

No és la primera vegada ni serà la última. Fa menys d’un mes, el ben documentat i redactat article de Nathan Schneider a Vice.com va veure com rebia de la direcció un títol de darrer moment que afegia els dos ingredients que necessiten suposadament les masses per parar interès en la lectura i va escriure «A la fuga amb el lladre de bancs Enric Duran» (https://ninja.oximity.com/article/Fugint-amb-el-lladre-de-bancs-Enric-Du-1) com a títol del que era un article centrat en la construcció d’alternatives cooperatives al sistema dominant titulat primerament «Sigues el banc que vols veure al mon».

Tot això no passarien de ser un fets anecdòtics, en el marc de la dinàmica acostumada dels grans mitjans de comunicació, si la raó cabdal d’aquella acció del 2008 no hagués estat denunciar un fet que continua sent determinant per entendre els principals problemes econòmics del món avui.

El 97% dels diners són creats pels bancs privats a través de crèdits com els que jo no vaig tornar. Aquests diners desapareixen en el moment que es retornen els crèdits, això fa que el sistema necessiti permanentment l’emissió de més i més crèdit, per disposar de suficient moneda circulant.

El Banc Central Europeu, com d’altres bancs centrals del món, dirigeix com ha de ser la creació monetària en base a una agenda política amagada que pretén anar estenent reformes estructurals que acabin amb l’estat del benestar i permetin imposar la mateixa agenda neoliberal que podem veure d’actualitat amb el TTIP i tot el secretisme que l’acompanya.

Ara sabem clarament les passes perquè les estem visquent:

  • Primer es dona una fase expansiva del crèdit. Aquesta la vam viure del 2002 al 2008 i va fer possible la meva acció. Richard Werner va denunciar en el documental «The princess of Yen», que hi havia ordres per expandir aquest crèdit més enllà del que es pogués tornar en els països del sud d’Europa. (Veure vídeo: «Princes of the Yen: Central Bank Truth Documentary»).
  • En segon terme es dona una fase de contracció del crèdit que s’acompanya amb polítiques d’austeritat per afeblir les polítiques socials dels Estats i augmentar la seva dependència dels creditors. Aquesta és la fase que s’està donant des del 2008 fins ara.
  • Per ultim, aprofitant la feblesa dels Estats provocada en les dues fases anteriors, la tercera fase és la implementació de plans com el TTIP que permeten malvendre la gestió de serveis essencials privatitzats perquè es converteixin en noves fonts de benefici i nous monopolis per les grans corporacions. Ja abans del TTIP podem veure com aquestes polítiques privatitzadores s’estan convertint en realitat en molts casos.

Així doncs, 7 Anys després d’aquella acció, la qüestió del control de la creació de diners per part d’una minoria antidemocràtica, no només continua sent un fet vigent sinó que és l’explicació cabdal que les forces anomenades d’esquerres i de nova política, desconeixen o no s’atreveixen a abordar; i d’aquesta manera renuncien de facto a poder tirar endavant una agenda social que permeti alliberar-nos de les polítiques d’austeritat.

Ho estem veient ara a Grècia: no es pot tenir èxit defensant la sobirania d’un país si aquesta lluita no està acompanyada d’eines de sobirania monetària. Un sistema econòmic saludable necessita disposar d’eines de creació monetària per donar suport a la seva economia productiva i que aquesta creació de diner no vingui acompanyada d’interessos impossibles de pagar o de condicions polítiques vinculades als interessos neoliberals. Grècia o qualsevol altre poble que es vulgui alliberar del jou de l’austeritat necessita crear sistemes monetaris lliures al servei del bé comú i ho necessita amb urgència!. ...I després ve allò que anomenen Espanya.

Sense desmerèixer l’actitud valenta en realitzar el programa, si «Salvados» no dona un pes significatiu al diàleg sobre aquesta qüestió entre el que aparegui de l’entrevista de tres hores que vam dur a terme, haurà estat un còmplice més d’aquests silencis i desconeixements.

I encara que sortissin algunes respostes, l’espai televisiu difícilment permetrà donar a aquest debat la profunditat que es mereix.

Tot i així alguna cosa podem fer des de les xarxes, per això coincidint amb l’emissió del programa intentarem fer el trending topic #dinerodelanada (https://twitter.com/hashtag/dinerodelanada) per explicar aquest aspecte amagat de la realitat econòmica actual, i seguirem treballant en que s’entengui la importància política d’aquella acció, en el marc de les campanyes, #OccupyBanking #RetornEnLlibertat (https://www.coopfunding.net/campaigns/occupybanking-retornenllibertat/).

Enllaç web:

https://enricduran.cat/la-sobirania-monetaria-la-mare-de-totes-les-sobiranies-o-el-que-hauriem-desperar-del-programa-de-salvados/

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte