Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

Investigadors italians troben com predir un terratrèmol.

El Periódico de Catalunya. Logotip.El Periódico de Catalunya. Dimarts, 7 de gener del 2020.

Prevenció de catàstrofes.

Investigadors italians troben com predir un terratrèmol.

Un petit terratrèmol permet avançar en l'«escolta» dels sismes.

Un tècnic va topar amb la hipòtesi fa deu anys, que ara es veu validada.

Rossend Domènech.

Roma. Dilluns, 6-1-2020. Actualitzada 7-1-2020, 0h5’.

Foto: Vista aèria de la localitat italiana d'Amatrice després d'un terratrèmol l'agost del 2019./AP.
Foto: Vista aèria de la localitat italiana d’Amatrice després d'un terratrèmol l'agost del 2019. / AP.

El 7 de novembre passat, a les 18.35, es va produir un terratrèmol a Balsorano, a la província de L’Aquila (Itàlia), a uns 100 quilòmetres de Roma. Va ser d’una magnitud de 4,4 a l’escala de Richter. No es van haver de lamentar víctimes. Dos mesos més tard, el «petit» terratrèmol ha permès fer un pas important en la vulcanologia italiana que pròximament serà il·lustrat en una revista científica mundial. La clau, el gas radó, que ha revolucionat la xarxa d’estacions mesuradores del subsòl a Itàlia.

En síntesi: abans de produir-se un terratrèmol, el terra del lloc emet més quantitat del que és habitual de radó. No és la primera vegada que es defineix el radó com un precursor de terratrèmols, principalment a partir de començaments del segle passat, però és una novetat absoluta que un país que disposa d’una xarxa de 50 estacions que mesuren contínuament el radó a tota la península hagi observat com la zona de Balsorano va emetre el novembre passat entre cinc i deu vegades més d’aquest gas radioactiu abans que la terra tremolés.

«Hem col·locat una peça més de les milers que componen el puzle», afirma a aquest diari Antonio Piersanti, investigador de l’Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia (INGV). «És una peça més gran que les que s’havien col·locat anteriorment», diu l’investigador, que remarca que «només la comunitat científica internacional podrà avaluar la importànciareal dels nostres resultats».

Una xarxa de sensors.

Segons sembla, la qüestió consisteix a disposar d’una xarxa estesa de sensors, d’estacions d’escolta permanents que emmagatzemin les dades a llarg termini. Gràcies a això, una emissió anòmala de radó, un gas que procedeix de la degradació de l’urani, pot avisar que hi haurà un terratrèmol.

Quan l’urani 238 atrapat al subsòl rep una pressió de les plaques internes de la terra es degrada en uns 3,8 dies aproximadament i es transforma en radó, gas que surt per les esquerdes –potser imperceptibles a ull nu– que s’hagin format des de les profunditats, anomenades microfractures.

El precursor.

El 2009, quan es va produir el terratrèmol de L’Aquila, Giampaolo Giuliani, tècnic que no té res a veure amb la geologia però que està obsessionat amb la hipòtesi del radó com a precursor, al veure la quantitat del gas que sortia de la zona va agafar tota la seva família i se la va emportar al cotxe en un descampat: es van salvar tots. No obstant, com era un estrany a l’ofici, ningú el va creure.

El 1927, els japonesos van detectar l’«alarma» del radó. El 1975 i el 1976, la Xina, primer país amb un pla de «previsió», va salvar moltes vides gràcies al radó, l’alteració dels aqüífers i de l’aigua dels pous.


Enllaç de l’article original en català:

https://www.elperiodico.cat/ca/societat/20200106/rossend-terratremol-7796807


Enllaç relacionat:

Vàlvula antisísmica de Pier Luigi Ighina (1908-2004) (En castellà).

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte