Català | Castellano | English | Français | Deutsch | Italiano | Galego | Esperanto
En aquest lloc «web» trobareu propostes per fer front a problemes econòmics que esdevenen en tots els estats del món: manca d'informació sobre el mercat, suborns, corrupció, misèria, carències pressupostàries, abús de poder, etc.
Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Llista de correu | Contactes i e-mail | Blog

Nous apartats:

Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs.
Dolors Marin Tuyà.
Articles publicats en la revista Penedès Econòmic.

Al servei d'aquest poble.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al diari Avui, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979.

Diari d'un senador.
Lluís Maria Xirinacs.
Articles publicats al rotatiu Mundo Diario, quan Lluís Maria Xirinacs era senador independent a les Corts Constituents espanyoles, entre els anys 1977 i 1979, traduïts al català.

Publicacions:

Món alternatiu.
Lluís Maria Xirinacs.

Tercera Via. Sistema General a la mesura de l’home d’avui.
Lluís Maria Xirinacs.
Amb idees d'Agustí Chalaux de Subirà.

Petita història de la moneda.
Agustí Chalaux de Subirà, Brauli Tamarit Tamarit.

El Capitalisme Comunitari.
Agustí Chalaux de Subirà.

Una eina per construir la pau.
Agustí Chalaux de Subirà.

Llegendes semítiques sobre la banca.
Agustí Chalaux de Subirà.

Assaig sobre moneda, mercat i societat.
Magdalena Grau Figueras.
Agustí Chalaux de Subirà.

El poder del diner.
Martí Olivella.

Introducció al Sistema General.
Magdalena Grau,
Agustí Chalaux.

Els gurus digitals crien els seus fills sense pantalles.

El País. Logotip.El País. Diumenge, 24 de març del 2019.

Créixer Connectats.

Els gurus digitals crien els seus fills sense pantalles.

A Silicon Valley proliferen els col·legis sense tauletes ni ordinadors i les mainaderes amb el mòbil prohibit per contracte.

Pablo Guimón.

Palo Alto (Califòrnia) 24 de març de 2019. 19h35' CET.

La professora, armada amb guixos de colors, suma fraccions en el gran encerat, emmarcat en fusta rústica, que cobreix la paret frontal de la classe. Els nens de quart grau, de 9 i 10 anys, fan els seus comptes en els pupitres amb llapis i quartilles. L'aula està folrada de papers: missatges, horaris, treballs dels alumnes. Cap ha sortit d'una impressora. Res, ni tan sols els llibres de text, que elaboren els propis nens a mà, ha estat realitzat per ordinador. No hi ha cap detall en aquesta classe que pugui desentonar en els records escolars d'un adult que va assistir al col·legi el segle passat. Però estem a Palo Alto. El cor de Silicon Valley. Epicentre de l'economia digital. Hàbitat dels qui pensen, produeixen i venen la tecnologia que transforma la societat del segle XXI.

Escoles de mig món s'esforcen per introduir ordinadors, tauletes, pissarres interactives i altres prodigis tecnològics. Però aquí, en el Waldorf of Peninsula, col·legi privat on s'eduquen els fills de directius d'Apple, Google i altres gegants tecnològics que envolten a aquesta antiga granja en la badia de San Francisco, no entra una pantalla fins que arriben a secundària.

Col·legis sense pantalles.
Col·legis sense pantalles.

«No creiem en la caixa negra, aquesta idea que fiques alguna cosa en una màquina i surt un resultat sense que es comprengui allò que passa dins. Si fas un cercle perfecte amb un ordinador, perds a l'ésser humà tractant d'aconseguir aquesta perfecció. El que detona l'aprenentatge és l'emoció, i són els humans els que produeixen aquesta emoció, no les màquines. La creativitat és una cosa essencialment humana. Si li poses una pantalla a un nen petit limites les seves habilitats motores, la seva tendència a expandir-se, la seva capacitat de concentració. No hi ha moltes certeses en tot això. Tindrem les respostes en 15 anys, quan aquests nens siguin adults. Però volem assumir el risc?», es pregunta Pierre Laurent, pare de tres fills, enginyer informàtic que va treballar a Microsoft, Intel i diverses startups, i ara presideix el patronat del col·legi.

Ús de mòbils en menors als Estats Units.

Llars on hi ha almenys un menor de vuit anys.

Llars amb mòbils.
Llars amb mòbils.

Les seves paraules il·lustren allò que comença a ser un consens entre les elits de Silicon Valley. Els adults que millor comprenen la tecnologia dels mòbils i les aplicacions volen els seus fills lluny d'aquesta. Els beneficis de les pantalles en l'educació primerenca són limitats, sostenen, mentre que el risc d'addicció és alt.

Els pioners ho van tenir clar des de molt aviat. Bill Gates, creador de Microsoft, va limitar el temps de pantalla dels seus fills. «No tenim els telèfons a taula quan estem menjant i no els vam donar mòbils fins que van complir els 14 anys», va dir el 2017. «A casa limitem l'ús de tecnologia als nostres fills», va explicar Steve Jobs, creador d'Apple, en una entrevista en The New York Times el 2010, en la qual va assegurar que prohibia als seus plançons utilitzar el seu acabat de crear iPad. «En l'escala entre els caramels i el crack, això està més a prop del crack», apuntava també a The New York Times Chris Anderson, exdirector de la revista Wired, bíblia de la cultura digital.

Laurent, que no li va donar un mòbil al seu fill petit fins al novè grau (14 o 15 anys), alerta d'un perillós canvi en el model de negoci del qual ha estat testimoni en la seva vida professional. «Qualsevol que fa una aplicació vol que sigui fàcil d'emprar», explica. «Això és així des del principi. Però abans volíem que l'usuari estigués content perquè compri el producte. Ara, amb els telèfons intel·ligents i les tauletes, el model de negoci és un altre: el producte és gratis, però es recullen dades i es posen anuncis. Per això, l'objectiu avui és que l'usuari passi més temps en l'aplicació, per a poder recollir més dades o posar més anuncis. És a dir, la raó de ser de l'aplicació és que l'usuari passi el major temps possible davant la pantalla. Estan dissenyades per això».

El problema de la relació dels nens i la tecnologia és que el ritme vertiginós al qual es transforma dificulta la reflexió i l'estudi. Una recerca de Common Sense Media, organització sense afany de lucre «dedicada a ajudar els nens a desenvolupar-se en un món de mitjans i tecnologia», dóna una idea de la velocitat dels canvis: els nens estatunidencs de zero a vuit anys passaven el 2017 una mitjana de 48 minuts al dia davant el mòbil, tres vegades més que el 2013 i 10 vegades més que el 2011. «Quan va començar tot aquest furor pels telèfons intel·ligents?», es pregunta María Álvarez, vicepresidenta de l'organització. «No té més que 12 o 13 anys. I les primeres tauletes encara menys. Manca molta recerca encara per a determinar quin és realment l'impacte que aquesta exposició a les pantalles pot tenir en els nens petits. Però hi ha alguns estudis que comencen a veure una relació entre aquesta tecnologia i certes fites en l'educació. Ofereixen indicacions que els pares han de tenir en compte».

Una recerca publicada al gener d'enguany en la revista mèdica JAMA Pediatrics va revelar que un temps major davant la pantalla als dos i tres anys està associat amb retards dels nens a aconseguir fites de desenvolupament dos anys després. Altres estudis relacionen l'ús excessiu de mòbils en adolescents amb la falta de son, el risc de depressió i fins i tot suïcidis. L'Acadèmia de Pediatres dels Estats Units va publicar unes recomanacions el 2016: evitar l'ús de pantalles per als menors de 18 mesos; només continguts de qualitat i visionats en companyia dels pares, per a nens d'entre 18 i 24 mesos; una hora al dia de continguts de qualitat per a nens d'entre dos i cinc anys; i, a partir dels sis, límits coherents en el temps d'ús i el contingut.

Succeeix que posar límits no és fàcil per als pares treballadors. I això porta a una redefinició del que significa l’escletxa digital. Fins fa no gaire, la preocupació era que els nens més rics comptessin amb un avantatge per accedir abans a Internet. Avui, segons Common Sense Media, el 98% de les llars amb fills als EUA tenen telèfons mòbils, enfront d'un 52% el 2011. Quan la tecnologia s'ha generalitzat, el problema és el contrari: que les famílies amb un elevat poder adquisitiu tenen més fàcil impedir que els seus nens es passin el dia davant el mòbil. Mentre els fills de les elits de Silicon Valley es crien entre pissarres i joguines de fusta, els de les classes baixes i mitjanes creixen enganxats a pantalles.

Els adolescents de llars amb menys ingressos, segons un estudi de Common Sense Media, passen dues hores i 45 minuts al dia més davant les pantalles que aquells de llars d'ingressos alts. Altres estudis assenyalen que els nens blancs estan significativament menys exposats a les pantalles que els negres o hispans.

L’escletxa es veu fins i tot dins de Silicon Valley. Conduint 15 minuts cap al nord des del Waldorf of Peninsula, centre la matrícula del qual ronda els 30.000 dòlars anuals, s'arriba al col·legi públic Hillview. El primer no introdueix les pantalles fins a la secundària. El segon publicita un programa pel qual cada alumne compta amb un iPad. En el primer, rep el visitant un rústic espantaocells situat en una horta que conreen els alumnes. En el segon, una pantalla de leds que exposa els anuncis del dia.

«Quantes famílies treballadores es poden permetre el luxe d'allunyar els seus fills completament de les pantalles?», es pregunta Álvarez, de Common Sense Media. «No crec que sigui una cosa realista per a la majoria de les llars. Jo tinc un fill de 12 i un altre de 6. Ni sé les vegades que s'han tirat al sòl cridant com a bojos si jo els trec la tauleta. He estat en aquesta posició com a mare i sé que no és fàcil».

Treballadors de les grans tecnològiques es van reunir l'any passat en una iniciativa batejada com La veritat sobre la tecnologia. El seu objectiu és convèncer les empreses de la necessitat d'introduir paràmetres ètics en el disseny d'eines que utilitzen diàriament milers de milions de persones, inclosos nens. «L'enginyeria informàtica durant molt de temps era una cosa molt tècnica, no hi havia una idea clara de l'impacte que anava a tenir en la gent, i menys encara en els nens», explica Pierre Laurent. «No existia una consciència que calia bregar amb l'ètica. Alguna cosa que sí que passa, per exemple, si treballes en la indústria mèdica. En la tecnologia mai hi ha hagut un codi ètic clar».

És una lluita desigual. Pares multitasca contra equips d'enginyers i psicòlegs que dissenyen tecnologia per a mantenir els seus fills enganxats. Però alguna cosa està començant a canviar. Els gegants tecnològics, cada vegada més qüestionats en les seves polítiques comercials i de privacitat, comencen a introduir canvis en els seus productes, tímides excepcions al sacrosant principi de captar més atenció.

Plantes, mobles de fusta, llapis i un encerat presidint la classe, en el col·legi Waldorf Peninsula de Silicon Valley. P. L.
Plantes, mobles de fusta, llapis i un encerat presidint la classe, en el col·legi Waldorf Peninsula de Silicon Valley. P. L.

L'any passat, dos grans inversors d'Apple, Jana Partners i CalSTRS (el fons de jubilació de professors de Califòrnia), posseïdors conjuntament de prop de 2.000 milions de dòlars en accions, van enviar una carta oberta als caps de l'empresa de Cupertino, en la qual demanaven que prenguessin més mesures contra l'addicció dels nens als mòbils. «Hem revisat l'evidència i creiem que hi ha una clara necessitat que Apple ofereixi als pares més opcions i eines per ajudar-los a assegurar-se que els consumidors joves utilitzen els vostres productes de manera òptima», van escriure.

Apple va respondre introduint Screen Time, una nova eina que ajuda a controlar i limitar l'ús del mòbil. Google ha incorporat una eina similar, Digital Wellbeing. Per als crítics, són només pegats que no ataquen el problema de fons: la naturalesa addictiva dels productes. Fins que això no s'abordi, seran els pares els responsables de guiar els seus fills en aquest món de potencial incert.

«Nosaltres animem els pares al fet que siguin més proactius a l'hora de cercar el contingut», conclou Álvarez. «La clau és com aprenem a equilibrar, a treure-li profit, a limitar l'ús i a saber que, per a la seva salut física i mental, ha d'haver-hi moments en la família en els quals no s'utilitzi res. Tenim una campanya que convida a menjar i sopar sense mòbils, sense que hi hagi un aparell constantment interrompent amb notificacions. Recomanem també l'ús compartit dels dispositius i parlar amb els nens sobre allò que veuen. I és important el model que som per als nostres fills. Si estem compulsivament veient el mòbil, justificant que és per treball, quin missatge els hi estem traslladant?».

El mòbil de les mainaderes, prohibit per contracte.

Una aula del col·legi Waldorf Peninsula de Silicon Valley. Pierre Laurent P. G.
Una aula del col·legi Waldorf Peninsula de Silicon Valley. Pierre Laurent P. G.

L'obsessió a Silicon Valley per allunyar els nens de la tecnologia transcendeix les parets de les aules. Quan els xavals surten del col·legi, s'intenta que segueixin sense tocar ni veure pantalles. En les famílies dels alts executius de les empreses tecnològiques de la vall s'està generalitzant la pràctica d'exigir a les mainaderes que signin «contractes sense mòbil».

«Jo he treballat a cases en les quals havia de deixar el mòbil en la guixeta de seguretat cada vegada que entrava», explica Janie Martínez, que porta 15 anys com a mainadera en la zona. «No podia mirar el telèfon en tota la meva jornada de treball, i els nens no podien veure pantalles durant el temps que estaven amb mi. És una bogeria».

Martínez ha treballat en famílies de «perfil molt alt» del món de la tecnologia, inclosa la de Mark Zuckerberg, fundador de Facebook, assegura. Treballs que, en els casos més extrems, poden estar remunerats fins a 100.000 dòlars anuals. «Com més alt ha estat el perfil de les famílies, més preocupades estaven per aquest tema», compte. «No volien que els seus fills miressin una pantalla i, per contracte, m'impedien usar el telèfon. Això em sembla frustrant. Com a cuidadores, necessitem el mòbil per a una emergència. No només perquè ens localitzin els pares dels nens, també per a les nostres pròpies famílies».

Syma Latif, directora de l'agència de mainaderes Bay Area Sitters, que col·loca a dos centenars de cuidadores en la zona de Silicon Valley, confirma aquesta tendència. «Cada vegada veiem més famílies que inclouen aquestes estipulacions en els contractes, és sens dubte una cosa molt comuna», assegura. «Quan parlem de temps de pantalla i mainaderes, hi ha dos aspectes a tractar: el seu propi temps de pantalla i el del nen. Els contractes típicament inclouen una cosa relacionada amb els dos. Però una cosa és que et diguin: "Aquest és el meu fill i només se li permet un temps de pantalla a determinades hores". Això està bé, perquè treballes per aquesta persona. La zona grisa comença quan el teu propi temps de pantalla és el que és dictat. Té l'ocupador dret a dir-te que no pots estar al telèfon? Què passa si tens un fill en el col·legi i necessites accés al telèfon per si t'han de localitzar, o un pare o una mare a casa que necessiten ajut?».

Alguns pares van encara més enllà. Es dediquen a passejar-se pels parcs a la recerca de mainaderes que estan pendents dels seus mòbils mentre tenen cura dels nens d'uns altres. Quan creuen trobar-les, les fotografien i les denuncien en grups de mares en Internet. Son els «espies de mainaderes». Existeixen pàgines web com Yo Vi a Tu Niñera (Jo Vaig veure a La teva Mainadera) en les quals es comparteixen aquestes fotos.

«Passa molt als parcs», explica Anita Castro, amb 10 anys d'experiència com a cuidadora en la zona. «Ni tan sols ens coneixen, treuen una foto, la posen en xarxes socials i pregunten: "És aquesta la teva mainadera?". Però no saben que podem estar comunicant-nos amb els pares. I tampoc si sóc la mainadera o una familiar. És una invasió de la privacitat. En alguns treballs em sentia observada. M’adonava que tenien cambres a la casa. I fins els nens em vigilaven: mirava l'hora i em preguntaven si estava enviant missatges i a qui. Així que podia saber que havien tingut aquesta conversa amb els seus pares, que els havien demanat que els diguessin si jo estava al telèfon».

Enllaç a l'article original en castellà:

https://elpais.com/sociedad/2019/03/20/actualidad/1553105010_527764.html


Enllaços relacionats:

Àfrica Ragel: «Fora pantalles: cal tornar a llegir en paper i a escriure a mà». Gemma Ventura Farré. Catorze. Cultura Viva. Dimecres, 11 d’octubre del 2023.

L'advertiment de Johann Hari: «Hem perdut el superpoder de la nostra espècie i no és només per culpa del mòbil». Ángel Villarino. El Confidencial. Diumenge, 23 d'abril de 2023.

«No phone challenge» o com aconseguir que els joves tinguin una relació sana amb el mòbil. Crónica Vasca. Sofía Lázaro. Dissabte, 8 d'abril del 2023.

La imposició del 5G. Santiago Vilanova. El Punt Avui. Dissabte, 10 d’octubre del 2020. Pàgina 32.

Provant la tecnologia 5G a l’Ebre. Xavier Garcia Pujades. L’Ebre. Divendres, 12 de Juny del 2020. Pàgina 30.

Adam Alter: «L'addicció a les pantalles avança silenciosa». El País. Dimecres, 25 d'abril del 2018.

Portada | Qui som? | Enllaços | Agenda | Activitats realitzades | Contacte